Condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, ex-senatorul PSD de Bihor Vasile Duţă zace pe patul de spital încă de la aflarea condamnării sale, în urmă cu o săptămână. Fostul politician a fost transferat de la Oncologie la Secţia Diabetologie a Spitalului Judeţean Bihor.

Ieri, surse medicale au confirmat pentru "Crişana" că pacientul suferă şi de diabet zaharat, iar starea sa de sănătate este „deosebit de gravă". Condamnatul suferă de cancer pulmonar de mai mulţi ani şi a fost luat în custodia poliţiei, fiind păzit în ture de agenţii bihoreni.
Avocatul Duţă s-a ales cu această condamnare în urma sentinţei definitive şi irevocabile emise de Curtea de Apel Galaţi pentru fapte de corupţie. Săptămâna trecută Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei s-a pronunţat în dosarul ex-senatorului, respingând ambele recursuri şi menţinând decizia Curţii de Apel Galaţi, care a şi emis un mandat de executare al pedepsei. Duţă a reacţionat înainte de a se interna în spital, transmiţând presei un comunicat în care susţine că a fost victima unei răzbunări politice din interiorul partidului, plan instrumentat de Octav Cozmâncă împreună cu Şerban Mihăilescu, alias Miki Şpagă, şi executat de procurorii DNA Ioan Amarie şi Ion Ciofu.
Mandatul de executare a pedepsei trebuie pus în aplicare de către Poliţie, care trebuie să-l identifice, să-l ia în custodie şi să-l depună la penitenciarul care se găseşte cel mai aproape de domiciliul condamnatului. Odată ajuns aici, condamnatul este consultat de un medic generalist şi intră în carantină timp de 21 de zile. Dacă nu se descoperă cauze medicale care să împiedice executarea pedepsei, condamnatul intră în regimul de detenţie.

În cazul în care un condamnat suferă de anumite boli, este transferat la unul din spitalele-penitenciar din ţară. Dacă un condamnat sau deţinut suferă de boli care nu pot fi tratate în reţeaua spitalelor penitenciar, se poate cere suspendarea/întreruperea executării pedepsei.