7.000 de orădeni au ieşit în stradă duminică, 5 februarie, când a fost anunţat cel mai mare protest din România după 1989. La ora  20.30 protestatarii au pornit în marş, înconjurând Parcul 1 Decembrie, defilând prin Centrul Civic şi pe lângă sediul PSD Bihor.

 

Ceea ce fusese anunţat drept cel mai mare protest din România s-a împlinit duminică, 5 februarie, când 600.000 de români au ieşit din case într-un nou protest contra corupţiei. La Oradea numărul manifestanţilor a atins un nou record, de aproape 7.000 de oameni. Protestul a început la ora 18.00, în Piaţa Unirii, iar startul a fost timid comparativ cu ultimele două seri. Pe platforma luminată din faţa statuii lui Mihai Viteazu erau strânşi aproximativ 1.500 de oameni, în timp ce alţi cca 1.000 au preferat să rămână în semiîntuneric. Participanţii au scandat, au sărit, au cântat (Cine nu sare / Nu vrea schimbare). Unul dintre momentele emoţionante ale serii a fost oferit de un grup de adolescenţi care a adaptat cunoscuta melodie „Milioane” a artistei Nicola, transformându-i refrenul în „Milioane de români pe stradă/ Milioane/Dragnea să ne vadă/ Protestăm, strigăm, scandăm, dar nu cedăm!”. La final, în aplauzele orădenilor, adolescenţii au început să cânte acapela „Deşteaptă-te Române”, şi întreaga audienţă a intonat imnul alături de ei.

De la o oră la alta, orădenii au umplut Piaţa Unirii până la refuz, în ciuda vremii umede şi a vântului. La timp pentru a auzi Declaraţia Oamenilor Cinstiţi şi Responsabili. Unul dintre cele mai aplaudate paragrafe ale declaraţiei a fost acela în care se cerea o nouă lege care să interzică accesul la funcţii de demnitate publică politicienilor condamnaţi la închisoare (chiar şi cu suspendare) inculpaţilor şi urmăriţilor penal. Alte cerinţe primite cu entuziasm au fost: depolitizarea numirilor şi angajărilor pe funcţii publice, eliminarea avizului Parlamentar pentru cercetarea penală, reţinerea, arestarea, si percheziţionarea demnitarilor, sau numirea unui ministru al justiţiei apolitic. De asemenea, în piaţă s-a citit şi un mesaj din partea organizaţiei Corupţia Ucide din Bucureşti,

Marşul orădenilor a început la 20.30 pe traseul Traian Moşoiu-Parcul 1 Decembrie-Centrul Civic, în coloană fiind aproximativ 7.000 de oameni care au blocat circulaţia în special în zona Bulevardului Cantemir-Piaţa Cetăţii, unde maşinile, dar şi tramvaiele s-au oprit. Marşul a vizat sediul Partidului Social Democrat, îndelung huiduit, sau cinstit cu slogane contestatare.

La finele „plimbării”, majoritatea protestatarilor au pornit spre case, în Piaţa Unirii revenind doar câteva sute de oameni.

Luni, 6 februarie, de la ora 19.30, oamenii au fost din nou invitaţi în Piaţa Unirii, cu pancarte haioase şi creative şi li s-a propus renunţarea la marşuri, pentru ca numărul celor prezenţi să fie mai evident pentru „cârcotaşi”.