O iniţiativă legislativă a intrat recent în vigoare şi stă la baza modificării Legii 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor. Modificarea legii este considerată de bun augur şi de către reprezentanţii municipalităţii, care intenţionează ca în anii următori să grăbească ritmul de reabilitare a clădirilor din zona centrală.

Noile modificări legislative iniţiate de trei deputaţi liberali, dintre care doi bihoreni (Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa) permit intervenţia în reabilitarea clădirilor, chiar şi în cazurile în care proprietarii lor nu deţin fondurile necesare în acest sens.

„Aceste modificări legislative erau necesare, deoarece municipalităţile nu deţineau pârghiile necesare pentru a interveni în reabilitarea clădirilor, pentru a obţine o calitate arhitecturală cât mai bună a acestora. Intervenţia este posibilă acum, se pot implica municipalităţile, se poate interveni chiar şi la nivel naţional, se pot obţine granturi de 50% pentru refacerea acestor clădiri, se pot prelua aceste cheltuieli de către municipalitate, iar banii să fie recuperaţi ulterior de la proprietari într-o perioadă de până la zece ani, de la caz la caz”, a declarat, vineri, deputatul liberal Ioan Cupşa, într-o conferinţă de presă organizată la sediul PNL Bihor. Modificarea legislativă a fost aşteptată cu sufletul la gură şi de către municipalitatea orădeană, care acum va avea posibilitatea să acorde împrumuturi proprietarilor şi să susţină reabilitarea faţadelor din centrul istoric al Oradiei, atât ale clădirilor monument istoric, cât şi ale celorlalte clădiri. „Avem două zone prioritare. Una include clădirile din Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand, Republicii pietonal până la str. Vasile Alecsandri. Aproximativ 70 de imobile sunt de reabilitat în această primă zonă prioritară şi acest lucru va trebui să se întâmple în următorii doi ani. În acest sens, la şedinţa Consiliului Local din septembrie vom prezenta un plan cu clădirile care vor fi reabilitate, vom întocmi proiectele de reabilitare, în cazurile în care acestea nu vor fi întocmite de proprietari, vom supraveghea dirigenţia de şantier şi vom acorda împrumuturi pe cinci ani tuturor proprietarilor din aceste imobile. A doua zonă prioritară include străzile din zona centrală care converg spre aceste pieţe, cum ar fi Roman Ciorogariu, Mihai Eminescu, Parcul Traian, Aurel Lazăr, Traian Moşoiu, str. Primăriei, în următorii doi ani, şi clădirile din aceste zone fiind avute în vedere pentru reabilitare”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, care a mai adăugat că, până în anul 2021, se doreşte ca întreaga zonă centrală să fie într-o stare bună, în acest sens mai fiind avute în vedere extinderea spaţiilor pietonale, ale spaţiilor verzi, precum şi eliminarea cablurilor de pe clădiri.