* Obligativitatea abatoarelor să clasifice şi să încadreze într-o clasă de calitate carcasele de carne rezultate din sacrificarea bovinelor. * Numai cei care sacrifică animalul şi-l valorifică prin abatorizare poate beneficia de sprijin financiar însemnând 100 lei noi pe carcasă bovină, indiferent de calitate. * În Bihor, deocamdată, este un singur abator în care se face clasificarea carcaselor de bovină, alte două abatoare urmând să aibă personal specializat în acest sens - clasificator. Ca ţară membră a Uniunii Europene, România a adoptat şi aplicat noi reguli în ceea ce priveşte calitatea produselor de origine animală: pe de o parte, implementarea sistemului de clasificare, pe clase de calitate, a carcaselor de carne rezultate din sacrificarea animalelor, iar pe de altă parte, prin stimularea financiară a producătorului din sectorul zootehnic, în funcţie de calitatea produsului - a cărnii animalului sacrificat prin abatorizare. Astfel, s-a început acest sistem la specia porcină, apoi la specia bovină, iar în viitor o asemenea metodă se va extinde şi pentru specia ovină. "Cât priveşte implementarea clasificării şi încadrarea într-o clasă de calitate a carcaselor rezultate din sacrificarea bovinelor, legislaţia actuală prevede că această obligaţie revine abatoarelor autorizate de Direcţia sanitar-veterinară judeţeană, abatoare care sacrifică, în medie, peste 20 de bovine pe săptămână. Operaţiunea de clasificare se face de către personal specializat - clasificator atestat şi autorizat, care încheie un contract cu abatorul respectiv", a detaliat dl. ing. Tudor Ursu, inspector zonal în domeniu, din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor. La ora actuală, în Bihor, doar la SC Prodaliment SA Salonta se face clasificarea carcaselor de bovine, unde sunt doi clasificatori: inginerii Ioan Vesa şi Călin Mateiaş. Mai există două abatoare (SC Brumar SRL Sântandrei şi SC Tavi-Bogdan SRL - Centrul de tăiere Mihai Bravu) la care va activa clasificatorul Mircea Murg. "Pentru aceste două abatoare vom face, în perioada imediat următoare, demersurile necesare pentru ca şi ele să poată deveni operaţionale din punct de vedere al clasificării carcaselor de bovine", a dat asigurări dl. Tudor Ursu. Pentru ştiinţa deţinătorilor de bovine adulte pe care le sacrifică prin abatorizare, carcasele se diferenţiază în mai multe categorii şi numai pentru aceste categorii se acordă sprijin financiar, de la bugetul statului, de 100 lei noi/carcasă: carcasă de masculi tineri necastraţi, în vârstă de până la 2 ani; carcasă de adulţi masculi necastraţi; carcasă de masculi castraţi; carcasă de femele care au fătat; carcase de alte femele. Categorile menţionate mai sus s-au stabilit conform Ordinului Ministrului Agriculturii ( nr. 882/24 noiembrie 2004). Un astfel de sprijin financiar se acordă, pe lângă preţul negociat cu abatorul pentru animalul sacrificat."De reţinut, totodată, că persoanele care vând animalele din gospodării altor persoane (intermediari) nu pot beneficia de sprijin financiar bugetar (100 lei/carcasă), iar intermediarii care până acum cumpărau animale de la proprietari şi le aduceau la sacrificare, la abatoare, trebuie să intre în legalitate, întrucât, a continuat dl. Tudor Ursu, abatoarele nu vor mai putea să le plătească animalele pentru care nu au acte de proprietate".