Straie de sărbătoare a îmbrăcat orașul de la poalele Munților Apuseni deoarece, în perioada 29 august – 4 septembrie, locuitorii din Depresiunea Beiușului au avut parte de nenumărate activități organizate cu prilejul Zilelor orașului Ștei, ediția a XXI-a.

Evenimentele organizate de Primăria și Consiliul Local Ștei s-au derulat pe perioada unei săptămâni întregi într-un an jubiliar, când se împlinesc 60 de ani de la declararea Șteiului ca oraș. Astfel, luni a debutat campionatul de minifotbal dotat cu cupa „Zilelor orașului Ștei”, finala disputându-se vineri, când campioană a devenit echipa Tunarii Ștei, iar marți în cadrul creațiilor artistice s-a desfășurat un concurs de desene pe asfalt, la care au participat peste 60 de copii. Miercuri a avut loc un concurs de biciclete, pe categorii de vârstă, care a avut următorii câștigători: Maia Weselowsi, Lucas Weselowski, Marta Felix, la categoria sub 8 ani; David Stan, Alexandru Crișan, Timotei Codău, 8-10 ani; Gabriel Cionca, Lucian Leicu, Alexandru Țigan, 10-12 ani. S-a acordat diploma pentru cel mai tânăr biciclist, Lucas Weselowski, dar și pentru cea mai tânără biciclistă, Daria Terebenț, director de concurs fiind Kuty Ludovic. Joi, a avut loc în premieră o expoziție canină care s-a bucurat de un real succes, câinii „lătrând” în mod organizat, spre deliciul celor mici care au fost foarte încântați, alături de părinți, de acest adevărat spectacol oferit de cel mai bun prieten al omului, câinele. Vineri, pescarii au avut „fir întins” pe lacul orașului unde s-a desfășurat tradiționalul concurs de pescuit.

Jerbe și flori la statuia lui Miron Pompiliu

După ce invitații au fost primiți sâmbătă, la ora 10.30, în holul Casei de Cultură „Miron Pompiliu”, împreună cu organizatorii s-au deplasat la statuia lui Miron Pompiliu unde a avut loc un ceremonial religios în cadrul căruia preoții orașului au ținut o slujbă de pomenire a poetului și cărturarului șteian. Elevii de la Colegiul Tehnic „Unirea”, Colegiul Național „Avram Iancu” și Școala Gimnazială „Miron Pompiliu”, însoțiți de profesori și conducerile instituțiilor de învățământ,  au pregătit și susținut un program artistic, în care s-au regăsit și poezii cu teme specifice evenimentului. Jerbe și flori s-au depus din partea Primăriei și Consiliului Local Ștei, a marilor investitori din zonă – European Food și European Drinks – a instituțiilor de pe raza orașului, a partidelor politice, dar și din partea primăriilor din orașele și comunele învecinate.

Dezvelirea plachetei comemorative

Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la declararea Șteiului ca oraș, la sediul Primăriei a avut loc, într-un cadru solemn, dezvelirea plachetei comemorative. În fața unei asistențe numeroase ing. Iulian Balaj și ec. Marius Cioară, primarul, respectiv viceprimarul orașului Ștei, au fost întâmpinați de o elevă, îmbrăcată în straie populare, după care au tăiat panglica oficială și au dezvelit placheta comemorativă, în aplauzele celor prezenți.

Ședința Festivă a Consiliului Local

Sâmbătă, după primirea invitaților și a delegațiilor străine a avut loc, în sala mare a Casei de Cultură „Miron Pompiliu” Ștei, Ședința Festivă a Consiliului Local, care a avut pe ordinea de zi cuvântul primarului Iulian Balaj, mesajele către invitați, discursul invitaților, prezentarea istorică a orașului, expusă de prof. Mădălina Ropa. Au fost premiate și cele nouă cupluri, Vasile și Florica Matiuța, Ioan și Alina Bara, Moise și Floare Popa, Gheorghe și Marinca Dic, Augustin și Ana Roșie, Cornel și Marioara Giurgiu, Alexandru și Maria Silaghi, Karoly și Floare Kendereși, Marțian și Aurina Mariș, care și-au sărbătorit „Nunta de Aur”. Printre cei care au onorat aceste momente deosebite din viața locuitorilor orașului Ștei am remarcat prezența celui mai mare investitor din zonă, dipl. Ing. Dr. Ioan Micula, președintele European Food&European Drinks și Scandic Distilleries, președintele Camerei de Comerț Bihor, dar și a multor personalități din lumea politică.

Cultură, sport, divertisment, dar și multă distracție

O adevărată săptămână plină de freamătul multor activități interesante a „simțit” orașul Ștei prin implicarea a sute de participanți, în care revederea cu vechii prieteni plecați pe alte meleaguri dar și cu rude a fost încă un motiv de bucurie ce a caracterizat această sărbătoare a celor care trăiesc la poalele Munților Apuseni. O surpriză plăcută au avut cei care au vizitat orașul în aceste zile, deoarece în holul Casei de Cultură „Miron Pompiliu” a fost amenajată o expoziție denumită „Ștei 60”, care a cuprins fotografii din arhiva veche a orașului. O secțiune a expoziției a ilustrat o paralelă între trecut și prezent. Așadar, fiecare zi a fost „punctată” din plin cu momente plăcute, iar sâmbătă a fost o zi în special dedicată tinerilor, și nu numai, în care ritmul muzicii a angrenat la dans toate categoriile de vârstă, iar pe final, vocea inegalabilă a orădeanului Ovidiu Lazăr – care a absolvit Centro Professione Musica din Milano și printre multe succese a fost și câștigătorul renumitului Festival Internațional San Remo junior – a capacitat întreaga asistență la cote maxime. Duminică, pe străzile orașului, șteienii au putut admira parada portului popular, după care scena a fost „asaltată” de un program artistic, iar la orele serii șteianca Corina Szatmari și „Zbicii” au fost la înălțime, în timp ce inconfundabilul Cornel Borza a întreținut atmosfera în stilu-i caracteristic. O săptămână deosebită a luat sfârșit printr-un superb foc de artificii care a brăzdat cerul aproape de miezul nopții.