Filarmonica Oradea a pregătit un program special în Joia Mare a Săptămânii Patimilor. Melomanii vor avea ocazia de a asculta "Ultimele şapte cuvinte ale lui Hristos", de J. Haydn, o lucrare pentru solişti, cor şi orchestră, impresionantă şi dificil de interpretat. În plus, concertul include un Concert pentru două violoncele şi orchestră, invitaţii speciali fiind Marin Cazacu şi Ştefan Cazacu.

 

Dirijorul invitat al concertului este Valentin Doni, muzician complex, cunoscut în triplă ipostază: de dirijor, compozitor şi interpret. "Am fost foarte fericit când am aflat propunerile muzicale la care trebuie să mă adaptez, pentru că acest spectacol se va evidenţia printr-o muzică ieşită din comun graţie frumuseţii şi semnificaţiilor ei”, a spus Valentin Doni. "Repetiţiile pe care le avem de câteva zile la acest spectacol îmi permit să cred că va fi un concert ieşit din comun. Sunt onorat să lucrez cu cei doi maeştri violoncelişti, Marin şi Ştefan Cazacu. În plus, am descoperit noi talente în Oradea, vocile care sunt aici ar putea face parte dintr-o trupă de operă consacrată. O menţiune aparte merită Lazsloffy Zsolt, dirijorul corului, pentru că a lucrat foarte bine”, a mai spus maestrul Doni.

În prima parte a spectacolului melomanii vor audia: F. Händel, Concert pentru două violoncele și orchestră în Do major; M. Bruch: Kol Nidrei pentru violoncel și orchestră, op. 47 şi A. Dvořák: Rondo pentru violoncel și orchestră în sol minor, op. 94. "Consider Oradea unul dintre cele mai frumoase oraşe din România, un oraş în care arhitectura se reflectă în sufletul oamenilor. Mi s-a părut firesc, ştiind că în partea a doua a programului este o lucrare de referinţă la nivel mondial, să propun o lucrare de Handel. Handel a fost protestant, iar în acest concert pentru două violoncele există, în partea a doua, o rugăciune luterană. În plus, cea de-a doua lucrare conţine două rugăciuni evreieşti. Ultima lucrare este un rondo melancolic, prin care facem astfel trecerea de la tristeţea răstignirii la bucuria Învierii”, a spus violoncelistul Marin Cazacu. În ultima parte a concertului se va audia J. Haydn: Ultimele şapte cuvinte ale lui Hristos, pentru soliști, cor și orchestră. Alături de orchestră şi cor vor fi soliştii: Fulop Timea (soprană), Ramona Haşhal Pataki (alto), Nicolae Bejan (tenor), şi Tasnadi Ferencz (bas).

"Pentru mine rămâne o lucrare remarcabilă, un cadou pe care-l facem publicului. Haydn a scris şapte meditaţii muzicale pornind de la ultimele cuvinte rostite de Isus pe cruce. Este o capodoperă, o lucrare care se bucură de simplitate şi de rafinament stilistic. Într-o lume tot mai sălbatică, astfel de muzică ne ajută să ne echilibrăm”, a spus Fulop Timea, solistă a Operei Maghiare din Cluj. Cei trei solişti amintiţi mai sus, care vor cânta alături de ea, sunt orădeni, fac parte din corul filarmonicii şi au fost aleşi în concert în urma unui casting. Vocile lor deosebite l-au încântat pe dirijorul Valentin Doni şi vor încălzi cu siguranţă sufletele melomanilor, cei trei fiind dovada că Oradea are talente care merită promovate.