Prin regim derogatoriu înțelegem scutirea contribuabilului de obligația depunerii declarațiilor fiscale pentru o perioadă de timp.

Regimul derogatoriu se adresează contribuabililor persoane juridice plătitoare de impozite și taxe și persoanelor fizice ce desfășoară activități independente sau profesii libere. În caz de inactivitate temporară, Fiscul poate aproba, la cererea contribuabilului, respectiv plătitorului, alte termene sau condiţii de depunere a declaraţiilor fiscale, în funcţie de necesităţile administrării obligaţiilor fiscale. Depunerea declaraţiilor fiscale conform unui regim de declarare derogatoriu poate fi aprobată pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de 3 ani consecutivi. Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, pe perioada supusă acestui regim, contribuabilii/plătitorii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii: să nu desfăşoare niciun fel de activitate; să nu obţină venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare şi/sau alte elemente similare veniturilor; să nu dispună de personal angajat şi să nu plătească venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitului; să figureze în evidenţa fiscală cu toate obligaţiile declarative şi de plată îndeplinite; să nu aibă în curs de soluţionare un decont cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor; să nu facă obiectul unei acţiuni de inspecţie fiscală în curs de derulare; să nu fie înscrişi în lista contribuabililor/plătitorilor declaraţi inactivi, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 92 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare; inactivitatea temporară să fie înscrisă în registrul comerţului, în cazul contribuabililor, respectiv plătitorilor persoane juridice înfiinţate în baza Legii societăţilor comerciale. Regimul de declarare derogatoriu se solicită de contribuabili/plătitori prin depunerea unei cereri la organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală aceştia sunt înregistraţi ca plătitori de impozite, taxe şi contribuţii. Cererea se soluţionează de Fisc în termen de 45 de zile de la data depunerii, de către compartimentul cu atribuţii în gestionarea declaraţiilor fiscale, urmînd ca Decizia să fie comunicată contribuabilului.

Potrivit legii, regimul de declarare derogatoriu aprobat îşi încetează valabilitatea: la data aprobată pentru încetarea acestuia; începând cu luna în care nu mai este îndeplinită oricare dintre condiţiile de acordare a regimului derogatoriu;   începând cu luna în care, în sarcina contribuabilulu, sunt instituite noi obligaţii declarative pentru impozite, taxe şi contribuţii datorate la bugetul de stat.