De 27 de ani, un grup de cetățeni germani, sub coordonarea fermă și profesionistă a dipl. ing. Arno Gerlach sunt organizați într-o fundație cu numele Rumänienhilfe Wuppertal. De tot atâția ani, cu o perseverență și tenacitate exemplară, ei vin în România în fiecare an. Până prin 2002, veneau cu câte 20 de tiruri de ajutoare a căror valoare cu greu putea fi estimată. De fiecare dată, străbăteau întreaga țară: Oradea - Sibiu - Vaslui - Iași - Suceava - Sighet - Cluj - Oradea.

Cum, la început, nevoile românilor erau mai evidente, cu aceste ajutoare au dotat spitale, școli, au ajutat comunități întregi. De-a lungul anilor, în județul Bihor, au beneficiat de donații din partea Rumänienhilfe: comuna Beznea, Spitalul din Aleșd, Spitalul din Salonta, Asociația Handicapaților Neuromotor Sever (AHNS), Centrul Vascular “Venus”, Școala “Lucreția Suciu”, dar și persoane și familii identificate ca aflându-se în dificultate. În acest an, a beneficiat de o donație consistentă de mochetă textilă și Fundația “Biruitorii” din Râpa (CRRPHP).

Acum, după 40 de transporturi de ajutoare materiale, Fundația Rumänienhilfe și Fundația Academia Civică au în vedere continuarea colaborării, însă în alt registru. Prieten apropiat al lui Corneliu Coposu, Ana Blandiana și Ticu Dumitrescu, Arno Gerlach este primul cetățean străin decorat cu “Steaua României în grad de cavaler”. Dincolo de ajutoarele materiale, importante au devenit legăturile spirituale și de prietenie între cei din Germânia și colaboratorii din România. În anul 2010, prin Fundația Academia Civică Bihor a avut loc la Primărie o conferință-dezbatere susținută de Arno Gerlach: “România, la trei ani de la aderarea la UE”. Dezbaterile și conferința au fost incitante și vizionare, după cum se dovedesc acum, după nouă ani, și merită avute în vedere pentru colaborarea viitoare. Germanistul Orlando Balaș și Arno Gerlach au deja idei pentru un proiect cultural și educativ, așa că legăturile de prietenie nu se vor întrerupe.

Hertzlichen danke, Rumänienhilfe Wuppertal!

Prof. Eugenia MITRAȘCĂ