Şapte cazuri de botulism stopate la Spitalul de Boli Infecţioase Şapte persoane din trei localităţi bihorene(Pociovelişte, Curăţele şi Dobreşti) au fost afectate, în ultimele patru zile, de botulism. Acestea au fost infectate după ce au consumat carne din porcii tăiaţi în propriile gospodării. În Bihor, chiar dacă sunt semnalate astfel de cazuri, câte unul, două, într-un an, nu au fost înregistrate, încă, trei focare de boală, în acelaşi timp. Botulismul este o toxiinfecţie alimentară gravă care poate fi chiar letală, dacă nu se intervine la timp. Tratamentul necesită administrarea, în primele 24 de ore de la instalarea bolii (pentru a stopa evoluţia acesteia, care este, foarte rapidă), a unui ser, antitoxina botulinică, care, din păcate, este dificil de procurat. Unitatea salvatoare Primele încercări ale conducerii spitalului de a obţine serul de la producătorii şi furnizorii europeni de medicamente, cu care unitatea colaborează, s-au dovedit a fi zadarnice. "Am contactat, apoi, atât Direcţia de Sănătate Publică (DSP), cât şi Prefectura, Consiliul Judeţean, Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) pentru procurarea cât mai curând posibil a antitoxinei. Reprezentanţii acestor instituţii au realizat un corp operaţional pentru găsirea soluţiei salvatoare. Şi, în fine, prin intermediul conducerii DSP, am reuşit să găsim serul la un spital din Ungaria", ne-a precizat dr. Sonia Drăghici, directoarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase. Sursa citată a apreciat drept extraordinară colaborarea transfrontalieră. Totodată, cum cazul femeii cu botulism din Oradea a necesitat transportarea acesteia, de urgenţă, la Cluj-Napoca, Serviciul Judeţean de Ambulanţă a intervenit cu promptitudine. În cursul zilei de ieri, conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase a făcut demersuri pentru suportarea cheltuielilor legate de achiziţionarea serului, de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, din rezervele de fonduri băneşti proprii. Preţul unei singure fiole se ridică la valoarea de 40.000 de forinţi. Spitalul din Ungaria a trimis în Oradea 18 fiole de antitoxină, pentru tratarea celor şase persoane, care se află internate în unitate pentru tratare şi supraveghere medicală. Am fost informaţi că starea fizică a acestora este, acum, stabilă, iar produsele din carne au fost distruse. Ce este botulismul? Botulismul este produs de bacilul Clostridium Botulinum, care trăieşte în intestinele animalelor erbivore (şobolanii, de pildă). Acestea, prin diferiţi vectori, pot contamina alimentele (mai ales păstrate în condiţii neigienice), unde, în condiţiile lipsei de oxigen, se produce toxina botulinică. Un singur miligram din această substanţă poate omorî circa 1000 de oameni, iar 200 de grame pot ucide populaţia globului. Simptome ale bolii În prima fază a bolii, boala se manifestă prin simptome digestive (diaree sau constipaţie). Apoi, la scurtă vreme, apar tulburări de vedere, deglutiţie (înghiţire) sau vorbire, provocate de afectarea nervilor. Tot din această cauză, pot fi atinse musculatura, inima şi plămânii. Decesul survine, prin stop cardio-respirator. Tratamentul botulismului presupune spălături gastrice, purgaţii, administrare de antibiotice, o reechilibrare metabolică, precum şi o recuperare neurologică. Aceasta din urmă, se ştie, este, de obicei, de lungă durată. O importanţă deosebită o deţine, însă, necesitatea de a administra antitoxina, în primele 24 de ore, pentru blocarea procesului de fixare a toxinei botulinice la nivelul plăcii sinapsei neuromotorii.