Așteptată, în fiecare an, cu mult entuziasm, „Întrecerea bărcuțelor a fost, și anul acesta, un eveniment pe gustul celor mici. Sub sloganul Fii activ pentru Dunăre!,  timp de o oră, 60 de persoane au beneficiat, ieri, de o plimbare gratuită cu hidrobicicletele. Pentru concursul de viteză s-au înscris 14 echipaje, care au avut de străbătut, în linie dreaptă, 300 de metri.

„Fii activ pentru Dunăre!”, acesta este sloganul stabilit de Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunăre (ICPDR) şi adoptat de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri. Pornind de la acest slogan, în parteneriat cu baza de agrement „Veni, Vidi, Vici” şi Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor, cu ocazia Zilei Dunării, ABA Crişuri a organizat, ieri, „Întrecerea bărcuţelor”.

Concursul, ajuns la cea de-a III-a ediție, a avut loc pe râul Crişul Repede din Oradea, în zona podului Sovata. Înainte ca soarele să încălzească prea tare orașul, peste 20 de copii dăduseră, deja, startul distracției desenând cu creta pe asfalt imagini cu Dunărea curată. Pentru concursul de viteză s-au înscris 14 echipaje, care au avut de străbătut, în linie dreaptă, 300 de metri. Înainte de începerea competiției, Anca Mihociu, purtătoarea de cuvânt al ABA Crișuri Bihor, s-a asigurat că toți participanții au înțeles regulamentul concursului: „Colegul de la Salvamont vă va ghida și vă va duce la linia de start. Când vom da startul, veți porni în linie dreaptă, iar noi vă așteptăm aici, la finiș! Cum vă auziți numele, vă rog, pe echipe, să fiți pregătiți, iar când vă strigă colegul de la Salvamont, să mergeți să vă luați vesta de salvare. Baftă!”.

Cel mai mic concurent nu a avut mai mult de doi ani și șase luni. El a desenat cu creta pe asfalt, dar a participat și la concurs alături de părinți. La final, câștigătorii au fost răsplătiți cu premii specifice evenimentului: tricou, puzzle, carte de povești, orar, caiet și o enciclopedie cu peștii din Dunăre.

„Deși în ultimele două luni ne-am confruntat cu ape mari, am decis să nu renunțăm la aceste evenimente. Așa se face că Ziua Dunării nu am sărbătorit-o pe 29 iunie, ci azi, când atât debitul Crișului Repede, cât și vremea au fost perfecte. Și poate cea mai mare satisfacție a noastră a fost să vedem că malurile sunt mult mai curate decât acum trei luni”, a precizat Dorel Dume, director ABA Crişuri.