Luni, 16 mai, la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, a avut loc deschiderea oficială a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, eveniment care a ajuns în acest an la cea de a XX-a ediţie. Tot în acest an se împlinesc 120 de ani de activitate muzeală în Oradea, iar manifestările au fost inaugurate cu o expoziţie rară de grafică şi poezie.

 

Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” a găzduit ieri evenimentul de deschidere a celei de-a XX-a ediţii a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor. „Se împlinesc 20 de ani de când am iniţiat Zilele MTC. Este un eveniment cultural care a reuşit să se bucure de recunoaştere atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, dat fiind faptul că am avut de-a lungul timpului mai mulţi invitaţi de peste hotare”, a spus managerul MTC, Aurel Chiriac. Alături de el au stat preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, managerul Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi, custodele muzeului „Iosif Vulcan”, Ioan F. Pop, criticul literar Ioan Simuţ, dar şi gen.(r) Lazăr Cârjan.

„Ştim că este nevoie de a se face eforturi materiale pentru a se susţine această instituţie. Consiliul Judeţean a făcut eforturi în acest sens şi trebuie să le facă în continuare”, a declarat Cornel Popa. De asemenea, Lucian Silaghi, managerul Direcţiei pentru Cultură Bihor, a ţinut să felicite instituţia muzeală pentru cei 120 de ani de activitate şi cele peste 400.000 de artefacte pe care la are în patrimoniu. „Vă doresc ca viitoarea anivesare să vă găsească în casă nouă. Este trist faptul că nouă generaţii au fost private de posibilitatea de a admira colecţiile muzeului”, a declarat Lucian Silaghi.

Învitatul special al evenimentului, generalul (r) Lazăr Cârjan, este un vechi colaborator al instituţiei, un colecţionar cunoscut din Oradea, care a colaborat cu muzeul, oferind obiecte din colecţiile personale pentru expoziţii găzduite de muzeu, sau chiar donând obiecte care au intrat în patromoniul MTC. Şi de această dată, Lazăr Cîrjan a contribuit la reuşita evenimentului aniversar cu două surprize. Astfel, generalul (r) a donat muzeului câteva numere din prima serie a Revistei Familia, inclusiv numărul în care a debutat Mihai Eminescu. De asemenea, a fost de acord să prezinte, în cadrul unei expoziţii deschise pe tot parcursul Zilelor MTC, o colecţie de manuscrise, artă şi literatură. Este vorba despre manuscrisele poetului Teodor Pâcă şi expoziţia de grafică semnată de Florin Pucă, artişti boemi celebri ai anilor ’50.

Evenimentele vor continua şi astăzi, de la ora 10.30, când la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” va avea loc „Lansarea anuarelor muzeului, Crisia şi Nymphaea, şi a unor cărţi avându-i ca autori pe specialişti ai MTC şi nu numai. De asemenea, mâine, 18 mai, va avea loc, sub geneicul ICOM-Muzeele şi peisajele culturale, Ziua Internaţională a Muzeelor. Cu acest prilej, va avea loc un pelerinaj la mormintele colegilor înhumaţi în Cimitirul Municipal „Rulikowsky” din Oradea, iar de la ora 17.00, la muzeul „Aurel Lazăr”, va avea loc Conferinţa „Muzeele din România, în curs de dispariţie? Starea lor între decizii oficiale şi realitatea concretă”. Invitaţii conferinţei sunt: dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României, preşedintele Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor din România, şi dr. Ligia Fulga, membră a Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, director general al Muzeului de Artă Braşov.