Explozie de tinereţe şi talent, vineri seară, în sala de spectacole a Teatrului de Stat pentru Copii şi Tineret "Arcadia", din Oradea, acolo unde 28 de tineri s-au aliniat la start cu prilejul celei de-a XIII-a ediţii a Galei Tinerelor Talente, pentru a convinge juriul şi publicul spectactor că pasiunea pentru melosul popular este încă vie. Evenimentul a avut loc în cadrul Toamnei orădene şi a fost organizat de Uniunea Vatra Românească - Bihor, împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor. De remarcat, şi de această dată, sprijinul primarului, a Consiliului Local Oradea, Consiliului Judeţean Bihor, precum şi a S.C. Perind S.A. Oradea în organizarea Galei Tinerelor Talente.

În cadrul manifestărilor reunite sub genericul "Toamna orădeană", vineri seara, la Teatrul "Arcadia", a avut loc o nouă ediţie a Festivalului-concurs "Gala Tinerelor Talente", manifestare care, ca şi în anii trecuţi, oferă unui număr mare de tineri posibilitatea de a se întâlni cu publicul. La celelalte 12 ediţii, care au avut loc până în prezent, au participat în spectacolul final peste 300 de solişti vocali de muzică populară, uşoară şi canto clasic, mulţi dintre ei activând astăzi în formaţii artistice de prestigiu. Şi în acest an, la preselecţie, s-a prezentat un număr mare de concurenţi dintre care au fost aleşi, pentru faza finală, 8 solişti de muzică populară, 10 de muzică uşoară şi 10 de canto clasic. Prin urmare, vineri, s-au reunit pe scenă 28 de concurenţi care, în faţa publicului şi a juriului prezidat de prof. dr. Gheorghe David, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, şi-au dovedit reale calităţi vocale. Pregătirea multora dintre ei s-a realizat în cadrul Liceului de Artă, a Şcolii de Arte "Francisc Hubic", precum şi a Facultăţii de Muzică a Universităţii din Oradea, unde s-au bucurat de o îndrumare atentă şi plină de dăruire din partea profesorilor. Iată şi laureaţii ediţiei din acest an a Galei Tinerelor Talente: la secţiunea muzică populară, premiul I - Ioana Urs, premiul II - Daniela Trifa, iar premiul III - Mihai Jula; la secţiunea canto clasic, premiul I - Teodora Ungur, premiul II - Adina Buboi şi Răzvan Reşte, iar premiul III - Emilia Pantiş; la secţiunea muzică uşoară, premiul I - Loredana Căvăşdan, Dorina Popovici şi Ionuţ Şerban, premiul II - Kovari Katalin şi Cristina Romocea, iar premiul III - Anca Maria Duma.

Spectacolul a fost prezentat de Antoanela Ferche-Buţiu şi Horia Ballint. Scenografia a purtat semnătura Ancăi Popescu Raţiu, iar direcţia muzicală şi regia artistică a lui Gheorghe David. Acompaniamentul muzical a fost asigurat de Orchestra "Rapsodia" a Şcolii de Arte "Francisc Hubic", dirijor Liviu Buţiu.