Trupa Szigligeti pregătește prima premieră în sala mare a stagiunii, care va avea loc vineri, 14 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Mare. Este vorba despre piesa scriitorului contemporan Joël Pommerat, „Camera mea frigorifică”, în regia lui Theodor Cristian Popescu.

 

Ultima dată când regizorul Theodor Cristian Popescu a montat un spectacol pentru orădeni a fost în anul 2014, când, alături de trupa Iosif Vulcan a realizat „Cancun” de Jordi Galcerán, la Teatrul Regina Maria. Iată că doi ani mai târziu, timp în care Theodor Cristian Popescu a realizat numeroase montări în ţară, dar şi în Canada, SUA şi Europa, regizorul revine la Oradea, de această dată, alegând să colaboreze cu Teatrul Szigligeti. Regizorul mizează şi de această dată pe un text contemporan, un text care a fost premiat în repetate rânduri în Franţa. „Camera mea frigorifică”, aşa cum se arată în sinopsis, prezintă viața monotonă a angajaților unui supermarket, viaţă marcată de două repere majore: ura contra primitivului patron Blocq și glumele la adresa neajutoratei Estelle, de a cărei bunătate toată lumea profită. Dar Blocq bulversează această desfășurare calmă anunțându-le tuturor că mai are puțin de trăit și că le lasă angajaților toate proprietățile sale, cu o singură condiție: ca aceștia să-i onoreze cumva, o zi pe an, viața. Estelle propune un spectacol de teatru despre viața lui Blocq.

„Întâmplător, Camera mea frigorifică încheie un ciclu de cinci montări ale mele pe tema capitalismului contemporan (după Top Dogs - Teatrul Mic, București; Cu mulțumirile firmei - Teatrul Național Radu Stanca, secția germană; Push-up - Universitatea de Arte Târgu Mureș; Vârful Aisbergului - Teatrul Ioan Slavici, Arad). M-a interesat să investighez un pic ceea ce se întâmplă cu noi acum, dar nu din prisma mecanismelor economice, ci prin prisma influenței acestora asupra vieților noastre”, transmite Theodor Cristian Popescu.

„Țesătura viselor lui Estelle, acțiunea de tip thriller și accentele de comedie socială creează un efect de distanțare asupra realității, care apare mai misterioasă și mai surprinzătoare decât dacă ar fi înfățișată ca într-o oglindă. Mie asta mi se pare a fi rolul teatrului: ca spectatorul să plece cu o curiozitate nouă și un set de întrebări poetice noi despre ceva ce credea că știe”, a mai precizat regizorul.

„Teatrul Szigligeti este într-un moment când se potrivește foarte bine viziunea asta, mișcându-se din ce în ce mai mult înspre un teritoriu în care se chestionează mecanismele lucrurilor mai curajos decât se le dea oamenilor certitudinea că viața e frumoasă”, a precizat regizorul.

Biletele se pot procura de la casieria teatrului (deschisă de marți până vineri, între orele 11.00-17.00), respectiv online, pe www.biletmaster.ro.