Timp de două zile, la Hotelul Continental se desfăşoară o întâlnire a Asociaţiei Aeroporturilor din România în vederea pregătirii infrastructurii acestora pentru îndeplinirea standardelor Schengen. Întâlnirea a început ieri, la eveniment fiind prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, ai Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, ai Poliţiei de Frontieră, ai consiliilor judeţene, ai aeroporturilor, respectiv ai unor companii aeriene.

În cadrul acestei reuniuni toţi cei prezenţi au fost informaţi cu privire la măsurile ce trebuie luate în vederea aderării României la spaţiul Schengen începând cu anul 2011. "Ni se vor prezenta de către specialişti condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească aeroporturile pentru a fi autorizate să opereze zboruri în interiorul şi exteriorul spaţiului Schengen. Ni se va aduce la cunoştinţă legislaţia europeană la care a aderat şi ţara noastră", ne-a declarat Gheorghe Paşc, directorul Aeroportului Oradea. În următorii ani, toate aeroporturile din România vor fi nevoite să se conformeze normelor europene în acest domeniu, acestea urmând să fie supuse unui atent proces de monitorizare din partea specialiştilor UE. În cadrul întrunirii, azi, va fi prezentat un studiu de fezabilitate privind realizarea la Aeroportul Oradea a două aerogări sosiri/plecări. Potrivit acestui SF, investiţia s-ar ridica la 21-22 milioane euro.

În ce priveşte Aeroportul orădean, săptămâna viitoare va avea loc o licitaţie publică pentru desemnarea experţilor care vor decide dacă actuala pistă poate fi extinsă sau se impune construirea uneia noi.