În 2007, doi tineri împătimiţi ai fotbalului, Ionel Goina şi Silviu Toda, au avut iniţiativa de a pune bazele unei echipe de fotbal în satul natal. Aşa a luat fiinţă Gloria Căbeşti, care de atunci este o prezenţă continuă în Liga a V-a Bihor. Promotorii priectului amintit au dorit să marcheze cei nouă ani de la înfiinţarea grupării căbeştene printr-un meci demonstrativ de minifotbal în compania selecţionatei Presei bihorene, care astfel a mai bifat o acţiune în cadrul programului „Fă sport, indiferent de vârstă”.

 

Ca şi în alte dăţi, cocheta bază sportivă din Delani, patronată de Ioan şi Ionuţ Cergheş, a găzduit mult aşteptatul duel pe un teren sintetic de o calitate infinit mai bună decât cel pe care naţionala de fotbal a României a fost pusă în dificultate în Kazahstan... Gazdele nu au lăsat nimic la voia întâmplării şi au solicitat prezenţa la joc a unor oficiali ai AJF Bihor. În lipsa preşedintelui Valer Vancea, nevoit să rămână acasă din motive de ordin personal, forul fotbalistic judeţean a fost reprezentat de secretarul Petru Boros şi responsabilul Ligii a V-a, Gheorghe Rusu. Dacă Peti Boros şi-a asumat rolul de arbitru al întâlnirii, Gheorghe Rusu l-a îndeplinit pe cel de observator într-o atmosferă mai încinsă în afara terenului decât pe gazon. Asta, în timp ce alţi doi invitaţi ai căbeştenilor, arbitrii Octavian Şovre, cel mai bun asistent din România, şi Radu Bitea, au dat o mână de ajutor „presarilor”, nevoiţi să evolueze mereu în deplasare după „suspendarea” pe termen nelimitat a terenului propriu.

Suprinzător, Presa a fost mai activă în prima parte a meciului, conducând cu 4-1 după un sfert de oră. Cu câteva excepţii, deficitari la capitolul pregătire fizică, oaspeţii au avut impresia că terenul e tot mai mare şi poarta adversă tot mai mică, iar în partea secundă, Gloria 2007, alcătuită din foşti şi actuali componenţi ai grupării căbeştene din eşalonul cinci, s-a aflat în permanenţă la conducere. Pe final, însă, n-a mai forţat şi Presa, cu ultimele resurse de energie şi cu largul concurs al arbitrului, care în ultimele minute a ţinut o evidenţă aproximativă a golurilor, a egalat la 13 după o oră de joc.

Repriza a treia s-a consumat la Sohodol sub atenta coordonare a lui Nelu Ştefănică, numai că şi la sfârşitul acesteia echipele nu au putut fi departajate, astfel că a mai urmat una, la Căbeşti, într-un cadru rustic, dar cald, asigurat de Nicolae „Gogu” Uşvat. Cum egalitatea a persistat şi de această dată, protagoniştii au convenit că s-ar impune o rejucare pe „dreptunghiul verde” la începutul lunii noiembrie, tot la Delani. „Am dorit şi am reuşit să îmbinăm utilul cu plăcutul. Chiar dacă unii dintre noi am încheiat activitatea fotbalistică, a rămas plăcerea de a face mişcare ori de câte ori se iveşte ocazia. Sportul formează caractere, uneşte oamenii şi este benefic pentru sănătate la orice vârstă”, a declarat Silviu Toda, primarul comunei Căbeşti, iniţiatorul acţiunii împreună cu Ionel Goina şi Nicolae „Gogu” Uşvat.

Gloria 2007: Gheorghe Iştoc - Petru Brădău (1 gol), Liviu Ştefănică (1), Silviu Toda (2), Mihai Iştoc, Doru Lezeu (1), Gheorghe Toma 2 („Geo Beldeanu”), Ionel Goina (1), Ionel Fărcanea, Raul Lasc (1), Sorin Bredău (1), Cornel Blaj „Baştanu” (3), Adrian Lucan, Ionuţ Cergheş.

Antrenor: Alin Popa.

Manager: Nicolae „Gogu” Uşvat.

Delegat: Ionel Bondor.

Presa bihoreană: Zoltan Szanto - Gabriel Matica, Sorin Ilisie, Alexandru Guiaş (1), Horia Buz (3), Octavian Şovre (2), Radu Bitea (1), Teodor Biriş (3), Ionel Popa „Totino” (3).