O postare pe o reţea de socializare a aruncat în aer aşa-numita „social media”. Pe Facebook sau Twitter, pe bloguri de toate soiurile care se autonumesc pretenţios „presă on line” sunt postate zilnic mii de trăznăi cu pretenţie de ştiri. Scăpate din haznaua minţii, îmbrăcate într-un limbaj violent sau deocheat, nu caută decât audienţă pe tărâmul în care „Like” este zeul atotputernic.

 

„Sper să crăpi, Victor Ponta” a apărut pe pagina de socializare a site-ului Hotnews. O postare nervoasă făcută de un angajat al portalului de ştiri, retrasă în 20 de minute cu scuzele de rigoare. Angajatul a fost concediat. Un derapaj profesional, spun deontologii presei, incitare la ură şi violenţă, încă un pas de fanatizare a discursului public. Şi au dreptate. E doar un mod de adresare colocvial, nimeni nu îi doreşte moartea, spun ceilalţi, deontologii libertăţii fără limite de exprimare în mediul on line. E la fel cu a-i spune lui Ponta marş de aici, Viorele, dar asta nu înseamnă că el este câine, completează postacii. Şi ei au dreptate.

Să facem un scurt recurs la memorie. Ce este mai grav: „Sper să crăpi, Victor Ponta”, cum a apărut 20 de minute pe Facebook la Hotnews, sau „Sper să nu se mai organizeze un Colectiv până la alegeri”, cum a postat chiar Victor Viorel Ponta pe propria lui pagină de Facebook? Sunt, oare, două mizerii în oglindă?

În primul rând, există o diferenţă. Prima postare a fost retrasă rapid, s-au adresat scuze apăsate şi acceptate, subiectul a fost considerat închis. A doua postare a fost făcută în contextul luptei disperate dusă de V.V. Ponta pentru salvarea carierei sale politice fracturate iremediabil după tragedia de la Colectiv. Şi nu a fost retrasă, nu s-au adresat scuze. Câţi dintre părinţii, rudeniile, prietenii celor 64 de morţi din Colectiv, zecile de victime rănite şi mutilate pe viaţă nu ar fi de înţeles să spună „sper să crăpi” atunci când au citit postarea?! Şi poate că mulţi alţi internauţi chiar l-au înjurat mai porcos, ba poate că l-au trimis la origini, neaoş, pe româneşte.

În al doilea rând, #SperSăCrăpi a devenit imediat o propunere electorală pe internet, s-au creat pagini speciale în care poţi să-l faci bucăţi pe fostul premier, uluitor... Alţii au venit cu ideea să creeze tricouri inscripţionate în cinstea „eroului necunoscut” care a postat perla pe internet şi chiar s-a deschis o petiţie online pentru reangajarea omului. Apropo, era un student cu statut de colaborator, care s-a scuzat că a vrut să pună postarea pe contul său, dar a încurcat paginile... Iată că discursul violent, agresiv, vine taman din partea celor care acuză „ciuma roşie” de agresivitate. De fapt, nu sunt cu nimic mai buni. În fine, mizeria cu „organizarea unui alt Colectiv” a rămas la nivelul zicerilor groteşti emanate din meandrele unui partid revopsit de Ion Iliescu în democraţia noastră originală. Chiar şi simpla lor enumerare ar fi nocivă...

Indiferent dacă #SperSăCrăpi va rămâne doar o glumă colocvială pe internet, mai bună decât ieşirea violentă în stradă cum zic unii, sau o atrocitate publicitistică într-un tărâm on line bântuit şi de indivizii într-o dungă, cred că ar fi cazul să facem chestia aia care ne defineşte ca fiinţe raţionale. Să ne purtăm civilizat şi să gândim înainte de a pune etichete. V.V. Ponta este pentru mulţi un simbol al unui fel nesimţit şi mincinos de a face politică. Alţii, în schimb, vreo 5 milioane, l-au votat. Această masă electorală ar trebui să-i intereseze pe cei care folosesc #puiemonta sau acum #SperSăCrăpi. Cele două grupuri mari vor ajunge vreodată să poarte un dialog constructiv, vor ajunge să se cunoască şi să se înţeleagă? Se pare că nu. Atunci nu cumva sunt exagerate pretenţiile noastre, ale tuturor, faţă de clasa politică învinuită de toate relele?

Fractura socială se adânceşte tocmai în mediul comunicaţional care uneşte oamenii şi îi ajută să dezbată, internetul. O glumă colocvială, chiar din categoria umorului negru la adresa lui Ponta, Trump sau Putin poate că îi face să zâmbească pe cei anti-Ponta, Trump sau Putin, dar în niciun caz nu le va pica bine oamenilor care stau în spatele lor, a celor care îi votează. Cu aceştia trebuie discutat, iar prin hachiţe de genul #SperSăCrăpi nu poţi să deschizi în Românica bolnavă un subiect, dimpotrivă. Sărăcia şi stresul zilei de mâine sunt alfa şi omega românului de azi. De aici încep toate frustrările şi nevrozele care bântuie societatea. Suntem o ţară supărată pe viaţă.