Ieri, în sala de sport a Colegiului Tehnic "Traian Vuia" din Oradea, elevii claselor a XI-a au lansat pe piaţă firme de exerciţiu, eveniment care se află la cea de-a patra ediţie. Acţiunea a fost organizată de elevii claselor a XI-a, iar de desfăşurarea programului s-au ocupat profesorii de specialitate din cadrul colegiului gazdă, Anita Liber, Daniela Roşca, Gabriela Popa, Ana Maria Jurău şi Florin Lazăr.

Activitatea firmelor de exerciţiu este o metodă nouă de instruire a elevilor în cadrul orelor de laborator, fiind cuprinsă în programa şcolară. La concurs s-au înscris şase firme, având diferite domenii de activitate cum ar fi: comerţul, desfacerea produselor produse alimentare, transporturi, agenţii turistice, firme de design interior etc. Colegiul Tehnic "Traian Vuia" are deja o experienţă în ceea ce priveşte "firmele de exerciţiu", cu care se poate mândri, întrucât acestea au obţinut în anul şcolar trecut premiul II la Târgul Internaţional al Firmelor de exerciţiu de la Zagreb, prin firma "Paradis Vuia" a clasei a XII-a C. Programul s-a desfăşurat sub genericul: "Din şcoală în viaţă, prin firmele de exerciţiu" şi a reprezentat o activitate didactică nouă prin care elevii de la profilul "Servicii" dobândesc cunoştinţe şi abilităţile necesare în viitoarele activităţi antreprenoriale, pentru o piaţă a muncii în continuă schimbare în ceea ce priveşte calificarea.

"Aceste firme de exerciţiu au fost constituite în urmă cu doi ani de elevii şcolii noastre care au terminat liceul în vară, dar activitatea lor este continuată de cei din clasa a XI-a, care au datoria să dezvolte activitatea foştilor lor colegi", a precizat prof. Ana Maria Jurău.