Cu toate că publicul orădean iubitor de baschet şi-ar fi dorit ca echipa de suflet să câştige primul titlu de campioană naţională într-un număr cât mai mic de jocuri, iată că, aşa cum este de aşteptat de la o finală, aceasta se va decide în ultimul meci. CSM CSU Oradea a pierdut jocul al 4-lea al finalei Ligii Naţionale în care întâlneşte pe BC Mureş cu scorul de 79-70 (17-15, 26-14, 15-21, 21-20).

După meciul al 3-lea pe care l-au câştigat fără drept de apel în urma unei evoluţii excelente, iată că echipa pregătită de Cristi Achim nu reuşeşte să lege două partide cu prestaţii excelente. Cel mai bun exemplu în acest sens este Matin Zeno, care a fost liderul primului meci de la Târgu Mureş, dar a fost practic invizibil la doar două zile distanţă. Dacă în ultimul joc cu U BT Cluj a finalizat 13 din cele 15 aruncări de două puncte, cu BC Mureş a fost total ieşit din formă, înscriind doar una din cele 8 încercări din interiorul semicercului. Nici Sean Barnette nu a fost la un nivel înalt, în ciuda faptului că a fost cel mai bun marcator al orădenilor, cu cele 20 de puncte înscrise. Elocvent în acest sens este procentajul modest avut la aruncările de 2 puncte unde a transformat doar 5 din cele 10 aruncări. Dacă în nenumărate partide americanul a fost cel mai bun recuperator al echipei, de această dată Barnette a avut doar două astfel de reuşite. De menţionat că de puţine ori s-a întâmplat ca Oradea să fie bătută la acest capitol, dar faptul că BC Mureş a făcut-o în acest meci demonstrează spusele antrenorului Cristian Achim care afirma în conferinţa de presă de după meci că „nivelul de intensitate în faza de apărare a fost înfiorător”.

 

Gazdele, de neoprit de la „distanţă”

Printre puţinii care au avut o prestaţie de apreciat a fost Andrei Mandache jucătorul având procentaje excelente (75%) atât de la două, cât şi de la trei puncte. De partea cealaltă, jucătorii echipei gazdă au avut o nouă seară excelentă în ceea ce priveşte aruncările de la distanţă, fără ca orădenii să găsească soluţii pentru a-i opri. Astfel, BC Mureş a aruncat şi mai mult şi mai bine decât CSM CSU Oradea (12 reuşite din 27 de încercări faţă de 8 din 19 CSM CSU). Gajovic a fost din nou vioara întâi la acest capitol (4 din 7) secondat fiind de Pustahvar, cu 3 din 5. Acestea au fost principalele date statistice care vorbesc cel mai mult despre diferenţa dintre prestaţia orădenilor în cele două jocuri disputate la doar 48 de ore distanţă. Aşadar, mâine, de la ora 19.00 (Digi Sport 2), la Arena Antonio Alexe, cele două echipe se vor „bate” cu trofeul pe masă.

BC Mureş: Martinic 18 (1×3p), Polyák 8 (1), Barro 9, Fraseniuc 5 (1), Ivanovic, Gajovic 17 (4), Pustahvar 12 (3), Mohammed 9 (2), Lázár 1, Oprea, Barabási.

Antrenor: Szászgáspár Barnabás.

CSM CSU Oradea: Zeno 4, Mandache 15 (3×3p), Barnette 20 (1), Paşca 2, Lucic 2, Lupusavei, Zupan 13 (3), Petrişor, N. Barac, B. Ţîbîrnă 5 (1), Nicolescu, Franklin 9.

Antrenor: Cristian Achim.