La sfârşitul lunii trecute (26–29 septembrie a.c.), profesoara Carmen Chira de la Liceul „Aurel Lazăr” a participat la seminarul internațional „De la identitatea culturală și lingvistică la valorile universale” care s-a desfășurat în Reggio Calabria, Italia.

Într-o Europă multiculturală, educaţia nu trebuie să vizeze doar pregătirea pentru piaţa forţei de muncă, sprijinirea dezvoltării personale şi transfer al tezaurului de cunoştinţe, ci şcolile trebuie să reprezinte un factor determinant pentru pregătirea tinerilor pentru viaţă, ca cetăţeni activi şi responsabili.

,,Seminarul a fost organizat de Liceo Classico ,,Tommaso Campanella” în colaborare cu Ministerul Educației din Italia și Consiliul  Europei. La acest cerc de studii au participat 25 de profesori: 15 din țara gazdă și 10 din țări semnatare ale Convenției Culturale Europene. Ne-am bucurat de o primire călduroasă din partea prof. Maria Rosaria Rao – directoarea liceului. După deschiderea festivă a lucrărilor sesiunii, au urmat cuvinte de bun venit adresate de către autoritățile locale și de către Paolo Corbucci din partea ministerului de resort. Personalități de seamă ale vieții culturale și științifice italiene au vorbit în cadrul seminarului despre rolul jucat de patrimoniul cultural în societatea viitorului, cetățenia națională și europeană, expresia artistică și creativitatea liberă, importanța diversității lingvistice în Europa etc. Au prezentat exemple de proiecte de succes reprezentanți ai Ministerului Educației din Iordania și ai Ambasadei Italiei de la Moscova.

În cadrul atelierelor de lucru – în cadrul cărora comunicarea s-a realizat doar în limba italiană – participanţii au experimentat diferite scenarii propuse de moderatori și şi-au expus opiniile proprii şi experienţele educaţionale cu privire la tematica propusă.

Programul Pestalozzi este oferit de Consiliul Europei ca un instrument util tuturor cadrelor didactice și experților în educație, pentru formarea lor continuă, perfecționare, schimb de bune practici, dezvoltarea relațiilor cu alți parteneri de educație din alte țări europene și pentru promovarea standardelor europene.