Comisia care i-a acordat lui Bob Dylan premiul Nobel pentru Literatură a anunțat sâmbătă că nu depinde decât de laureat dacă va participa sau nu la ceremonia de înmânare a prestigiosului premiu, ce se va desfășura la 10 decembrie, la Stockholm, conform Reuters.

 

Dylan, a cărui atitudine retrasă față de presă este de notorietate, nu a făcut încă niciun comentariu cu privire la premiul în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproximativ 900.000 de dolari), în pofida tentativelor repetate ale Academiei Suedeze de a-l contacta, încă din data de 13 octombrie când a fost anunțat drept câștigător.

În cursul zilei de sâmbătă, conform presei suedeze, unul dintre membrii Academiei, Per Wastberg a luat atitudine față de poziția lui Dylan, precizând că dacă acesta va continua să nu se lase găsit, va da dovadă de "lipsă de politețe și de aroganță". Academia Suedeză a precizat însă că aceste comentarii nu reflectă poziția oficială a instituției.

"Autorul răsplătit cu premiul Nobel hotărăște singur dacă participă sau nu la ceremoniile legate de primirea premiului", a explicat Sara Danius, secretar permanent al Academiei Suedeze, instituție care "nu a luat niciodată poziție față de deciziile laureaților Nobel în acest context și nu o va face nici de această dată"

De altfel, site-ul oficial al interpretului și compozitorului american Bob Dylan nu mai conține informația referitoare la câștigarea premiului Nobel pentru Literatură de către artist. La începutul acestei săptămâni, o postare care făcea referire la următorul volum de versuri al artistului, ce cuprinde toate versurile sale din perioada 1961-2012, menționa că autorul acestuia este laureatul din 2016 al premiului Nobel pentru Literatură, însă ulterior informația respectivă a fost scoasă de pe site, a scris cotidianul suedez Aftonbladet.

Ceremonia de acordare a premiilor Nobel se desfășoară în fiecare an la 10 decembrie, data la care Alfred Nobel a încetat din viață. Regele Suediei le oferă laureaților câte o diplomă și o medalie, ceremonie ce este urmată de un banchet oferit în cinstea câștigătorilor.

Dacă Bob Dylan va continua să păstreze tăcerea, ar intra în istorie drept primul laureat care a decis să ignore pur și simplu decizia Academiei Suedeze de a-i acorda premiul. Scriitorul, filosoful și eseistul francez Jean-Paul Satre a refuzat premiul din 1964, însă măcar a avut o reacție față de câștigarea sa, în timp ce dinspre Dylan nu se aude decât tăcerea.