Alegerile la nivelul facultăţilor orădene care au debutat luni, 25 februarie, s-au încheiat ieri, urmând ca rezultatele acestora să fie validate în şedinţa de constituire a noului senat universitar din data de 10 martie. În majoritatea cazurilor pentru funcţia de decan a optat doar câte un singur candidat, concurenţă pentru acest post înregistrându-se doar la Facultatea de Ştiinţe Juridice, Teologie Ortodoxă, Geografie, Istorie şi Relaţii Internaţionale, IETI sau Inginerie Managerială şi Tehnologică. Iniţial şi la Medicină şi Farmacie au fost depuse două candidaturi, aparţinând lui Mircea Ifrim şi Adrian Maghiar, primul retrăgându-se din cursă pe ultima sută de metri, motivând că nu doreşte să confere legalitate contracandidatului său, cercetat penal de procurorii anticorupţie.

Decanii, supuşi validării
Primele facultăţi care şi-au ales decanii pentru următorii patru ani au fost Facultatea de Textile-Pielărie şi Energetică. În şedinţele de alegeri desfăşurate luni, în funcţiile de conducere au fost aleşi Marcel Roşca pentru Energetică şi Vasile Anton la Textile Pielărie, singurii candidaţi, de altfel, pentru posturile de decan. Marţi, alegerile au continuat la alte şapte facultăţi orădene, la majoritatea dintre ele pe funcţia de conducere fiind aleşi foştii decani. În două cazuri au existat doi candidaţi, la Teologie Ortodoxă şi la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei. Nicu Dumitraşcu, cel care s-a aflat în fruntea Facultăţii de Teologie în ultimii patru ani, a câştigat încă un mandat în faţa contracandidatului său, Miron Erdei, în timp ce la Energetică actualul decan, Marius Silaghi, s-a luptat cu Teodor Leuca, acesta din urmă având câştig de cauză. Tot marţi au fost aleşi decanii de la Facultatea de Litere, Ştiinţe, Ştiinţe Socio-Umane şi Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, la fiecare dintre acestea existând doar câte un singur candidat. La Facultatea de Protecţia Mediului, actualul decan Vasile Bara a fost creditat pentru un nou mandat, în cadrul şedinţei de alegeri fiind desemnaţi şi cei şapte reprezentanţi ai facultăţii în Senatul universitar. Ieri, în ultima zi de alegeri, nouă facultăţi şi-au ales decanii. La Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale au candidat Ioan Horga şi Alexandru Ilieş, funcţia de conducere fiind câştigată de Ioan Horga. Concurenţă s-a înregistrat şi la Facultatea de Ştiinţe Juridice, unde lupta pentru postul de decan s-a dat între Valentin Mirişan şi Ioan Romoşan. În urma votului, Valentin Mirişan a fost desemnat la conducerea facultăţii pentru încă un mandat. Toate rezultatele alegerilor desfăşurate în cadrul facultăţilor orădene urmează să fie validate de Senatul universitar, în şedinţa din 10 martie. Tot atunci vor fi supuse votului Senatului, individual, persoanele propuse pentru funcţiile de prodecani sau secretari ştiinţifici.

Mircea Ifrim s-a retras
Pe lângă cele cinci facultăţi unde s-au înregistrat câte doi candidaţi pentru funcţia de decan, şi la Facultatea de Medicină şi Farmacie se anunţa o competiţie între Mircea Ifrim şi Adrian Maghiar. Cu doar o zi înainte de data stabilită pentru şedinţa de alegeri, Mircea Ifrim şi-a retras candidatura, lăsându-i astfel cale liberă contracandidatului său. Printr-o adresă trimisă conducerii Universităţii Oradea, Mircea Ifrim îşi motivează decizia: "Motivul este legat de nerespectarea legalităţii acestor alegeri, unde i s-a permis domnului Adrian Maghiar, cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie, semnatar de diplome false, aflat în incompatibilitate de a fi cadru didactic conform art. 3 din Legea nr.128/1997, să candideze la funcţia de decan. Întrucât, prin candidatura mea, aş da legalitate acestui candidat, cercetat penal, sunt în situaţia de a mă retrage până la soluţionarea acestei situaţii infracţionale", se arată în adresa transmisă rectorului Cornel Antal. Afirmaţiile lui Mircea Ifrim sunt susţinute de două diplome de studii aprofundate în Naturopatie, eliberate de Universitatea din Oradea pe numele aceluiaşi cetăţean italian, Marco Montagnani. Ambele documente au fost eliberate în aceeaşi zi, unul dintre ele fiind semnat, în dreptul decanului, de Teodor Traian Maghiar, iar celălalt, tot în dreptul decanului, de Adrian Maghiar. Reamintim faptul că foştii rectori, Teodor Maghiar şi Teodor Traian Maghiar, sunt cercetaţi penal de DNA sub acuzaţiile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals, prejudiciul adus bugetului de stat ridicându-se la suma de 25 de milioane de euro. Potrivit anchetatorilor, cei doi au raportat date false privind numărul de studenţi, universitatea obţinând în acest fel alocaţii bugetare necuvenite. În plus, cei doi au eliberat 26 de diplome false unor cetăţeni străini pentru specializări care nu s-au predat niciodată în România. Semnătura lui Adrian Maghiar, care apare pe cel puţin una dintre diplome, îl incriminează, astfel că celor doi urmăriţi penal li s-ar putea alătura şi al treilea, situaţie în care legitimitatea alegerii sale în funcţia de decan ar fi pusă sub semnul întrebării. În lipsă de concurenţă, alegerile de la Facultatea de Medicină s-au desfăşurat fără incidente, cu atât mai mult cu cât în sală, în calitate de observator, s-a aflat rectorul universităţii, Cornel Antal.