Viceprimarul Oradiei Biro Rozalia consideră că este mult mai oportună politica de închiriere sau concesionare a terenurilor din municipiu, decât vânzarea patrimoniului existent. În aceste condiţii, potrivit raportului de activitate al Administraţiei Imobiliare Oradea pe anul 2010, vânzarea de bunuri a ajuns la 3 milioane de lei, reprezentând 21% din venituri, în condiţiile în care, în 2008, s-au încasat la buget peste 25 milioane de lei, reprezentând 69% din venituri.

Ieri, conducerea AIO şi-a prezentat raportul de activitate pe anul precedent, la susţinerea raportului fiind prezentă şi Biro Rozalia, viceprimarul Oradiei. Potrivit informării date publicităţii, gradul de realizare la finele anului trecut a fost de 98,85%, în bugetul municipalităţii intrând 14.874.776 lei. Însă, faţă de anul 2009, când veniturile încasate au fost de 15.683.290 lei, în acest an la buget au venit mai puţini bani. "Pentru anul precedent am gestionat mai bine patrimoniul oraşului, în sensul că am considerat că dezvoltarea economică se poate realiza şi printr-o gestiune mai bună a închirierilor şi concesionărilor. Am realizat că nu trebuie să vindem din patrimoniul nostru, decât este obligatoriu", a precizat Biro Rozalia. În acest moment, în evidenţele AIO se află 774 de hectare de teren. O creştere semnificativă a veniturilor s-a realizat pe segmentul de parcări. În 2009 s-au încasat la buget 3.605.670 lei, reprezentând 23%, în anul 2010, Serviciul de Parcări a adus la buget 4.634.017 lei, reprezentând 31% din structura de venituri. În ce priveşte cheltuielile, acestea au scăzut de la 45.880.939 lei, în 2009, la 34.750.646 lei, în 2010. Cheltuielile cu investiţiile s-au înjumătăţit, de la 22 milioane lei s-a ajuns la 12 milioane lei. "Nu putem vorbi de o reducere a cheltuielilor cu investiţiile, doar că sumele derulate prin proiectele europene nu sunt prevăzute aici. Acest procent mai mic s-ar modifica semnificativ dacă am adăuga cele 8 milioane de euro alocate pentru restaurarea Cetăţii Oradea. Anul trecut am semnat 15 contracte de finanţare nerambursabilă, în valoare de 17 milioane euro", ne-a precizat Biro Rozalia. Pentru anul viitor AIO are ca principale obiective execuţia complexului multifuncţional cu parcare supraetajată de pe strada Tribunalului, reablitarea pavilionului nr. 8 din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie, respectiv finalizarea lucrărilor la ambulatoriul de la Maternitatea Oradea.

"Totodată, am început şi lucrările de amenajare a unei grădiniţe noi pe strada Liszt Ferencz şi dorim să realizăm şi o altă parcare pe strada Braşovului", ne-a declarat Cristian Beltechi, directorul AIO.