Echipa de lucru a parteneriatului strategic "Valuing play" și cadrele didactice de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea au organizat, ieri, o serie de activităţi dedicate Zilei Internaţionale de Conștientizare a Autismului, care se sărbătoreşte în fiecare an, pe 2 aprilie. Programul a debutat cu spectacolul de teatru "Visul Magic", prezentat de actorii Companiei Teatrale Independente "Comoara cu povești", din cadrul Asociației Culturale TrendArt, conduse de Marius Aron.

 

"Visul Magic", pentru copii speciali

Spectacolul de teatru a fost prilej de bucurie nu numai pentru elevii Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, gazda manifestărilor, ci şi pentru invitații lor, elevi de la alte școli speciale (CSEI Cristal, CSEI Orizont) și organizații (Asociația SOS Autism Bihor, Asociația Down Oradea). Programul a continuat cu workshop-uri realizate în cadrul proiectului "Valuing play” ("Valorizarea jocului scenic”). Cu acest prilej, echipa de proiect de la CSEI Nr. 1 Oradea s-a împărțit în cinci echipe, fiecare dintre acestea abordând o metodă de teatru diferită. Două dintre echipe: echipa de teatru de umbre (Rodica Haș, Ramona Bondar, Camelia Poszet, Luminița Iova, Anda Neț) și echipa de teatru de păpuși (Lavinia Gorgan, Valeria Colesnicov, Paula Manole, Carmen Ilisie) au aşteptat, cu bucurie, oaspeți pentru a învăța și a munci, pentru a se juca și a se bucura împreună. Pe lângă pregătirea unor materiale (filmulețe și descrieri de jocuri și activități) pentru produsele finale ale proiectului, munca celor cinci echipe se va concretiza în momente de teatru, care vor fi prezentate în luna iunie, pe scenă.

 

Perspectiva integrării sociale a persoanelor cu autism

Evenimentele dedicate Zilei Internaţionale de Conștientizare a Autismului au continuat la CSEI Nr. 1 Oradea cu o masa rotundă, cu tema "Perspectiva integrării sociale a persoanelor cu autism”, organizată în colaborare cu Asociația CES - "Colaborăm Educăm Sprijinim”. Activitatea s-a adresat directorilor de instituții, specialiștilor, părinților și studenților interesați de problematica autismului, care au putut intra în dialog cu vorbitorii cheie prezenţi la masa rotundă: Simona Zlibuț, președintele Asociației SOS Autism Bihor; conf. univ. dr. Karla Barth, directorul Departamentului de Științe ale Educației de la Universitatea din Oradea; Ioana Corompaki, terapeut/coordonator "Piramid Learning Centre”; Mariana Indrie, prof. psihopedagog, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea şi Luminița Oros, profesor de sprijin la Colegiul Național "Mihai Eminescu”/Liceul Teologic Greco-Catolic "Iuliu Maniu” Oradea.

Discuția a fost condusă de Oana Tuduce, prof. psihopedagog la CSEI Nr. 1 Oradea, un specialist cu ani buni de experiență în problematica autismului.

"Valuing play" ("Valorizarea jocului scenic") este un parteneriat strategic între şcoli, finanțat în cadrul Programului Erasmus+, KA1 în perioada 2015-2017, prin intermediul ANPCDEFP (www.erasmus+.ro). Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea este partener în acest proiect alături de alte trei grădinițe și școli din Letonia, Italia și Macedonia. "Scopul proiectului este dezvoltarea unor resurse de predare a formelor specifice dramei: teatru, teatru de păpuşi, teatru de umbre, teatru experienţial la copii de vârstă preşcolară şi şcolară mică", ne-a declarat prof. Teodora Pantazi, coordonatoarea proiectului şi preşedinta Asociaţiei CES.