Lege plină de erori

Senatorul Ioan Mang, şeful Departamentului educaţie din cadrul PSD, susţine că proiectul de lege propus de ministrul Daniel Funeriu "este plin de erori". "Dacă s-ar aplica în actuala formulă, învăţământul românesc ar fi în aer", consideră Mang. Potrivit acestuia, principalele probleme pe care social-democraţii le vor dezbate cu privire la proiectul Legii educaţiei vor fi: structura ciclurilor şcolare, modul de descentralizare a învăţământului, modul de titularizare şi angajare a cadrelor didactice, finanţarea învăţământului românesc. În ceea ce priveşte partea referitoare la învăţământul superior, senatorl Ioan Mang susţine că PSD nu este de acord cu încălcarea autonomiei universităţilor, majorarea taxelor de şcolarizare, transformarea universităţilor în instituţii politizate la maximum "cu rectori care să-şi numească toată structura de conducere a universităţii, atât prorectorii, cât şi decanii". "Nu suntem de acord nici cu atribuţiile pe care ar trebui să le aibă decanii potrivit acestei legi. De fapt, corect ar fi să spun că nu suntem de acord cu nimic din această lege referitor la învăţământul universitar. Suntem de acord, însă, că avem nevoie de o lege a educaţiei", a mai menţionat senatorul Ioan Mang.

 

Audienţe în judeţ

Reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a deplasat, recent, în oraşul Ştei pentru a susţine audienţe. "Am constatat că există un interes deosebit pentru aceste audienţe susţinute în judeţ. Discuţiile au durat mai bine de trei ore şi jumătate", a precizat prefectul Gavrilă Ghilea, menţionând că în audienţă s-au înscris cetăţeni din Ştei, dar şi din localităţile din jur. "Cea mai importantă problemă semnalată a fost aplicarea, sau mai bine zis neaplicarea, legii proprietăţii. Sunt numeroase probleme cu restituirea terenurilor", a declarat Ghilea, care a adăugat că toate situaţiile semnalate au fost comunicate primăriilor din care provin cetăţenii respectivi. Totodată, Ghilea a anunţat că în aprilie se va afla în audienţe în municipiul Marghita, la o dată care va fi comunicată ulterior.

Donează 2% pentru SMURD

Deputatul Lucia Varga îndeamnă bihorenii să îşi doneze cei 2% din impozitul pe salarii asociaţiilor şi fundaţiilor care se ocupă de îngrijirea copiilor orfani, a bătrânilor sau a bolnavilor. Aceasta a precizat că, în acest an, îşi va dona cei 2% din impozit fundaţiei SMURD. "Cu toate că am o fundaţie, Femei pentru femei, în acest an îmi voi redirecţiona cei 2% din impozit fundaţiei SMURD. Ştiu că acest serviciu are o serie de proiecte bune, însă resursele financiare sunt destul de puţine, chiar dacă şi-au dovedit utilitatea salvând vieţile multor oameni", a declarat Lucia Varga. Cei care doresc să doneze o parte din impozitul pe venit o pot face până pe data de 15 mai.