Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare reglementează condiţiile de exercitare a activităţii contractuale de comercializare a produselor alimentare. Noile prevederi au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 705/20 octombrie 2009 şi se aplică tuturor persoanelor fizice şi juridice cu activitate în acest domeniu.

 

Contracte negociate între părţi

Potrivit noilor prevederi, relaţiile comerciale dintre furnizori şi comercianţi sunt stabilite prin încheierea unui contract negociat, în prealabil, de către părţi. Acestea nu se pot obliga reciproc, direct sau indirect, să cumpere sau să vândă produse sau servicii de la, sau către, un terţ. Legea interzice: solicitarea şi încasarea de la furnizor a plăţii de servicii care nu au legătură directă cu operaţiunea de vânzare şi care nu sunt cuprinse în costul de achiziţie; solicitarea şi încasarea de la furnizor a plăţii unor servicii legate de extinderea reţelei de distribuţie a comerciantului, amenăjarile spaţiilor de vânzare ale comerciantului sau de operaţiunile şi evenimentele de promovare a activităţii şi imaginii comerciantului; oferirea sau vânzarea de produse în pierdere, cu excepţia situaţiilor prevăzute de OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, cu modificările şi completările ulterioare; solicitarea ca un furnizor să nu vândă altor comercianţi aceleaşi produse la un cost de achiziţie mai mic sau egal cu cel cu care a achiziţionat produsele respective.

 

Termene ferme pentru plata facturilor

Legea nr. 321 stabileşte termene ferme pentru plăţile efectuate între comerciant şi furnizor. Astfel: pentru produsele alimentare proaspete termenul de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate şi livrate nu poate fi mai mare de 12 zile; pentru produsele alimentare congelate, termenul de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate şi livrate nu poate fi mai mare de 20 de zile; pentru produsele alimentare, altele decât cele de mai sus, termenul de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate şi livrate nu poate fi mai mare de 35 de zile.

 

Amenzi contraveţionale

Pentru neplata la termen, debitorul este pus în întârziere fără nici o altă formalitate, plătind o penalitate zilnică egală cu dublul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, calculată la suma datorată. Pentru nerespectarea prevederilor legale, sunt stabilite sancţiuni contravenţionale cu sume între 50.000 şi 150.000 lei, constatarea şi aplicarea sancţiunilor fiind făcută de către reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice, respectiv ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Un ultim aspect: prevederile Legii nr. 321/2009 se aplică tuturor persoanelor fizice şi juridice care desfăşoară relaţii comerciale cu produse alimentare.