Pe masa consilierilor locali reuniţi azi în şedinţă ordinară se va afla un proiect de hotărâre privind reducerea remuneraţiilor directorilor generali ai regiilor şi societăţilor la care municipiul Oradea este acţionar. În cursul lunii decembrie, aleşii locali au votat modificarea veniturilor salariale ale celor patru manageri ai regiilor şi societăţilor din subordinea Consiliului Local. Conform acelei decizii, directorul Companiei de Apă Oradea, Florin Moraru, urma să încaseze suma lunară de 11.040 lei, pentru directorii de la Electrocentrale şi OTL s-a stabilit acordarea unui venit lunar de 7.800 lei, în timp ce colegul lor de la RAPAS avea stabilit un salariu de 7.020 lei. Bucuria a fost însă de scurtă durată, odată cu venirea noului Guvern, lucrurile schimbându-se radical. Prin OUG 222/2008 s-a stabilit că "pe perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2009, nivelul remuneraţiei directorilor de regii/societăţi de interes local să nu depăşească nivelul indemnizaţiei lunare aferente viceprimarului". La această oră, un viceprimar are o indemnizaţie lunară de 4.948 lei. În aceste condiţii, remuneraţiile directorilor urmează să fie drastic micşorate. Dacă directorul CAO, Florin Moraru, nu a dorit să comenteze în niciun fel această decizie a Guvernului, directorul OTL, Csuzi Istvan, a declarat că hotărârea este injustă. "În acest moment nu mă laud că lucrez pentru bani. E o hotărâre injustă, care limitează sporul de vechime şi indemnizaţia de conducere. E o nedreptate", a declarat Csuzi Istvan. În condiţiile în care în această privinţă există o hotărâre a Guvernului, votul consilierilor de azi este doar o simplă formalitate.

Orele de sport se pot ţine şi la Stadion
Executivul orădean a decis deschiderea porţilor Stadionului Municipal şi pentru unităţile de învăţământ. Pe ordinea de zi a CLO se află un proiect de hotărâre privind aprobarea tarifelor de acces pentru şcoli în vederea utilizării terenului sintetic de la Stadion. Propunerea municipalităţii este de a percepe 75 lei/oră pentru intervalul orar 8.00-16.00, respectiv 100 lei/oră, de la ora 16.00 la 23.00, de luni până duminică.

Alţi bani pentru FC Bihor
Conducerea Primăriei Oradea, respectiv a Consiliului Judeţean Bihor nu a găsit nici după opt luni de la preluarea mandatelor o soluţie pentru CS FC Bihor. În continuare, cele două bugete alimentează echipa de fotbal. În condiţiile în care fotbaliştii nu au reuşit să-şi depăşească statutul de mediocritate, azi, consilierii locali le vor acorda 300.000 lei pentru "performanţele" lamentabile. Această sumă estă acordată parţial, menită să asigure finanţarea Clubului până ce se va aproba, într-o viitoare şedinţă, bugetul de venituri şi cheltuieli.

Masa săracilor, pregătită la "Transilvania"
În urmă cu o săptămână consilierii locali au aprobat desfiinţarea cantinei sociale şi încredinţarea activităţii de pregătire a hranei unei unităţi de învăţământ din Oradea. În acest sens, ASCO s-a mişcat foarte repede, pentru şedinţa de CLO de azi venind cu o propunere de parteneriat cu Colegiul Tehnic "Transilvania" Oradea. Chiar dacă se vorbea de o analiză a mai multor oferte ce vor fi solicitate de la cantinele unor şcoli, ASCO a decis să ia în considerare doar recomandarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, care specifica faptul că "singurul care deţine o cantină dotată la cerinţele actuale este Colegiul Tehnic Transilvania". Până acum municipalitatea plătea 12 lei/porţie, iar potrivit noilor calcule, cheltuielile s-ar putea reduce la 7,5 lei/porţie.

Spitale preluate de CLO
Un alt proiect de hotărâre pe care aleşii locali îl vor avea azi pe masa de lucru priveşte transferul către CLO a managementului celor patru spitale orădene. Vechea hotărâre de Guvern de unificare a acestora a fost suspendată, în schimb, Guvernul Boc a propus includerea în faza pilot a unităţilor sanitare pentru care managementul asistenţei medicale se transferă către CLO. Asta înseamnă că nu vom avea o singură conducere pentru toate cele patru unităţi spitaliceşti, în schimb, municipalitatea are obligaţia să se îngrijească de fiecare în parte. Primarul Ilie Bolojan a declarat că este de acord cu preluarea celor patru spitale orădene, în schimb, solicită ca municipalitatea să aibă mână liberă în managementul acestor instituţii sanitare. "Nu vrem să dăm bani pentru ca un director să-şi poată rezolva biroul", a precizat Ilie Bolojan. Acesta a precizat că doreşte schimbarea lucrurilor în sistemul sanitar, însă modul în care a procedat Guvernul nu este legal. Pentru a intra în legalitate se impune şi adoptarea unei hotărâri a CLO.