Federaţia Sindicală Hipocrat cere stabilirea unei întruniri în intervalul 25-27 iulie 2016, pentru soluționarea situației legate de programul de lucru și efectuarea gărzilor, susținând că șefii de secție și angajatorii nu știu, în prezent, să întocmească graficul de lucru pentru gărzi.

 

„Asigurarea gărzilor este în pericol de la 1 august. Implementarea dispoziţiilor OUG 20/2016, articolul 32, aliniatul 6, nu poate fi efectuată fără modificarea şi completarea 870/2004. (...) Acest fapt va duce inevitabil la perturbarea activităţii medicale în unităţi sanitare publice şi chiar la o implementare neunitară. În acest moment, atât şefii de secţie, cât şi angajatorii, nu ştiu cum să întocmească graficul de lucru pentru gărzi”, se arată într-un comunicat de presă al Federației Hipocrat transmis redacţiei Crişana. Federaţia susține că a depus de săptămâna trecută, la Ministerul Sănătăţii, un document prin care aduce la cunoştinţă că termenii stabiliţi pentru îmbunătăţirea dialogului social şi a consultării cu sindicatele, prin constituirea de grupuri de lucru, pe diverse teme, nu au beneficiat de implicarea Ministerului Sănătăţii şi nu au avansat și acuză ministerul de lipsă pe reacție. Astfel, sindicaliștii cer stabilirea unei întruniri în intervalul 25-27 iulie 2016 pentru soluţionarea acestei situaţii. Sindicaliștii susțin că lipsa unor măsuri imediate poate duce atât la perturbarea activității medicale, cât și la proteste în întreaga țară.

Ministerul Sănătății a anunțat că gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat, după ce Federația Solidaritatea Sanitară și-a exprimat nemulțumirile referitoare la acest aspect. De asemenea, Ministerul a anunțat că de comun acord cu reprezentanții sindicali a fost convenit un calendar de lucru prin care cererile lor să fie incluse în modificările ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004, act normativ ce reglementează timpii de lucru și gărzile din unitățile sanitare. Reacția Ministerului Sănătății a venit după ce Federaţia Solidaritatea Sanitară a anunţat că a recomandat medicilor să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor, aceasta fiind o formă de protest după ce nu s-a ajuns la o înţelegere cu Ministerul Sănătăţii în privinţa drepturilor doctorilor.