Începând cu data de 17 august, poliţiştii bihoreni se pregătesc să protesteze prin organizarea, timp de cinci zile, a unor mitinguri în faţa Prefecturii Bihor. Oamenii legii au mai multe revendicări, principala nemulţumire fiind nealocarea fondurilor necesare pentru buna desfăşurare a activităţii inspectoratelor de poliţie. Sindicaliştii din judeţul nostru susţin că sunt nevoiţi să se deplaseze pe teren cu autoturismele proprii, că sunt puşi în situaţia de a-şi utiliza telefoanele personale, dar şi că nu au la dispoziţie un spaţiu adecvat unde să îşi desfăşoare activitatea, lucrările la sediul IPJ Bihor, din Parcul Traian, fiind blocate tot din lipsa banilor.

Fără bani pentru carburanţi sau consumabile
Principala revendicare a sindicaliştilor este alocarea, de către Guvern, a fondurilor pentru cele două luni care nu au fost prevăzute în bugetul MAI pe anul 2009. Dacă revendicările nu vor fi rezolvate favorabil, până în data de 15 august, vor fi desfăşurate proteste în toată ţara, în perioada 17-21 august 2009, zilnic, între orele 10.00 - 12.00. Potrivit unui comunicat al SNPPC, în prezent s-a ajuns în situaţia în care ministerul nu mai poate acorda drepturile poliţiştilor (achitarea compensaţiilor de chirie pentru poliţiştii mutaţi în interes de serviciu, decontarea contravalorii transportului la şi de la locul de muncă, achitarea primelor de concediu, a drepturilor de echipament etc.), urmând ca, în perioada următoare, dacă situaţia bugetului MAI nu se rezolvă, să se reducă şi alte drepturi salariale. "Facem demersuri pentru aprobările necesare desfăşurării unor acţiuni de protest, începând cu data de 17 august. Principala noastră revendicare este alocarea, din bugetul de stat, a fondurilor necesare pentru buna desfăşurarea a activităţii noastre. În prezent, nu sunt bani pentru carburanţi, pentru achitarea facturilor de telefon, pentru consumabile. Suntem nevoiţi să mergem pe teren cu maşinile personale şi să utilizăm telefoanele proprii. În plus, lucrăm care pe unde, sediul IPJ Bihor din Parcul Traian nefiind finalizat tot din lipsa banilor. Nu protestăm doar pentru sporuri, ci ne interesează, în primul rând, ca instituţia să funcţioneze. Nu cerem minuni. Vrem doar condiţii decente de muncă şi asigurarea logisticii necesare", a declarat comisarul şef Petru Martin, preşedintele Biroului Teritorial al SNPPC din cadrul IPJ Bihor.

În medie, patru sporuri pe poliţist
La sfârşitul anului 2009, la nivelul IPJ Bihor erau prevăzute în schema de personal 1.329 de funcţii, din care 1204 erau ocupate. În total, poliţiştii pot beneficia de peste 20 de sporuri sau prime. Acestea sunt însă atribuite diferenţiat, în funcţie de postul ocupat şi de munca desfăşurată de fiecare angajat. "Nu primim zeci de sporuri. Sunt sporuri pentru agentul din stradă pe care nu le primeşte cel care lucrează la criminalistică, spre exemplu. În medie, la nivel ministerului, un lucrător beneficiază de maximum patru sporuri. În ceea ce priveşte salariul, un debutant are, fără sporuri, mai puţin de o mie de lei, iar cu sporuri, în funcţie de situaţie, nu depăşeşte 1.500 - 1.600 de lei", a subliniat comisarul şef Petru Martin. Potrivit sindicaliştilor, de la începutul anului, nu s-au mai alocat fonduri pentru logistică, poliţiştii fiind nevoiţi să procure din fonduri proprii materialele necesare întocmirii dosarelor, redactării declaraţiilor etc. Poliţiştii se văd puşi în situaţia de a-şi folosi calculatoarele şi imprimantele personale la locul de muncă, pentru activităţi profesionale, ori să cumpere materialele necesare pentru buna funcţionare a instituţiei.

Din aceleaşi motive, azi, un alt sindicat al oamenilor legii, "Pro Lex", organizează acţiuni de protest în Capitală şi în mai multe judeţe. Potrivit liderului sindicaliştilor bihoreni din "Pro Lex", Nicolae Pantiş, în judeţul nostru nu va avea loc un miting azi, însă, în funcţie de rezultatele protestelor desfăşurate la nivel naţional se va decide dacă pe viitor vor fi sau nu asemenea acţiuni sau dacă sindicaliştii din "Pro Lex" se vor alătura celor din SNPPC începând din 17 august.