Simptomele anemiei se manifestă mai persistent primăvara decât în restul anului. Combinate cu astenia de primăvară, aceste simptome dau o stare de oboseală fizică accentuată.
Atât pentru a preveni recidivarea simptomelor anemiei, cât şi pentru a le elimina acţionând asupra cauzelor producerii lor, există foarte multe remedii. Unul dintre ele este fiertura 2-3 la sută (2-3 g amestec de plante la 100 ml de vin), de preferinţă în vin roşu (pentru copii în apă), din rădăcină de roibă, frunze de curpen de pădure, frunze de urzică, pelin şi coada calului, în părţi egale. Se ia câte 100 ml, de 3-4 ori/zi. Din aceleaşi plante, se mai poate prepara o tinctură 10 la sută, din care se iau 30-60 de picături, de 3-4 ori/zi. Ambele remedii se iau cu jumătate de oră înaintea meselor principale, în cure de 1-2 luni pe trimestru. Desigur, efectele acestui remediu sunt maxime atunci când cura se face pe fondul unei alimentaţii specifice în caz de anemie. Alt remediu contra anemiei este maceratul din miez de nucă. Se macerează, timp de 3 luni, într-un litru de rachiu curat de fructe, 500 g miez de nucă. Vasul se ţine la loc rece şi întunecos şi se agită la câteva zile. După această perioadă, se strecoară, iar lichidul se amestecă în 3 l de vin roşu, natural. Se îndulceşte după gust, cu miere de albine polifloră. Din această băutură se beau, zilnic, câte 150 ml. Anemia poate fi îndepărtată şi cu un "lapte tonifiant" preparat astfel: se pun în mixer 1/2 l de lapte proaspăt, 4 linguri de drojdie de bere, o ceaşcă de lapte praf degresat, o lingură de miere şi se amestecă bine. Când mierea s-a dizolvat, se mai adaugă încă 1/2 l lapte proaspăt. Se bea câte un pahar între mese şi unul la culcare. Foarte mult ajută mierea de albine, de preferat polifloră, amestecată cu polen şi tinctură de urzică. Se consumă dimineaţa şi seara.