Luna August vine la Oradea cu filme în aer liber sub cupola evenimentului Oradea Summer Film, eveniment ce se va desfăşura în perioada 4 - 27 august, în Parcul Cetății Oradea. Ajuns la cea de-a doua ediţie, evenimentul va găzdui, ca de obicei, şi caravanele de film TIFF și Next.

În luna august orădenii vor avea parte de 17 zile de cinema în aer liber într-o atmosferă relaxantă, pe iarbă, alături de un decor de vară cu luminițe, hamace, paturi pentru serile mai răcoroase și gustări. Pe lângă filme bune, participații se vor putea bucura și de muzică bună, anul acesta având în program și o seară de concert simfonic alături de  Orchestra de Tineret din Chișinău, orchestră care a susținut în anul 2015 un concert în aer liber în Cetatea Oradea.

Aşa cum a explicat Mihai Jurcă, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea, anul acesta s-a dorit ca orădenii să aibă parte de un comfort sporit, iar oferta de filme să fie mai diversificată. Cu sprijinul sponsorilor, parcul Cetăţii va oferi zone de relaxare (cu tematica finanţatorilor care le amenajează), în care poţi inclusiv să-ţi încarci telefonul sau să ai acces la Wi-Fi şi va oferi un umbrar viu colorat pentru aceia care nu au apucat un loc la umbra copacilor. În plus, se vor amenaja şi două baruri (unul exclusiv de vinuri), pentru răcoritoare şi pop-corn, dar şi un stand de îngheţată. Proiecţiile vor începe seara, la ora 20.00 (mai puţin cele propuse de caravane, pentru proiecţia cărora este necesar mai mult întuneric), iar în caz de vreme ploioasă vor fi reprogramate a doua zi după-amiaza, pentru a putea fi vizionate ulterior programul alcătuit de la ora 20.00.

Art House

În ce priveşte oferta de filme, noutatea din acest an este secţiunea Art House. Aşa cum a explicat regizoarea Cristina Haneş, orădenii au şansa de a vizona filme de autor, care nu sunt proiectate în cinematograf şi care au un circuit special. Sunt filme la limita dintre documentar şi ficţiune, pentru că se lucrează cu non-actori, poveştile şi situaţiile sunt reale, fiind însă necesară intervenţia regizorală pentru a ieşi din zona documentarului clasic, bazat pe interviuri. Filmele prezentate în cadrul serilor ArtHouse (4, 25, 26, 27 august) au avut parte de un parcurs festivalier în cadrul celor mai prestigioase festivaluri de film din lume și sunt proiectate în premieră în Oradea. Cele patru filme sunt de origine europeană (Olanda, România și Slovacia) și eurasiatică (Georgia). Acestea sunt: “Doar o răsuflare”, România, 2016; „The machine which makes everything disappear”, Georgia, 2012; „Pictures of the Old World”, Cehoslovacia 1972 şi „Legile lui Matthew”, 2016.

Filmul de deschidere „Doar o răsuflare” este regizat de orădeanca Monica Lăzurean-Gorgan, producătoare și regizoare de film stabilită în București. Este produs cu sprijinul HBO Europa. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul „Vision du Reel” din Elveția, mai apoi câștigând premii internaționale la Sarajevo (Bosnia și Herțegovina), Let’s Cee (Austria) și naționale la Astra, Gopo și DocuArt. Filmul a fost prezentat în Rusia, SUA, Lituania, Austria, Croația, Franța, Italia, Belgia, Estonia. Regizoarea va fi prezentă la proiecția din 4 august 2017, în Parcul Cetății, unde spectatorii îi pot adresa întrebări în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Peliculele DIGI Film

Partener pentru al doilea an consecutiv DIGI Film propune nouă filme de cinema, pline de acțiune și aventură, care vor ţine publicul cu sufletul la gură până în ultimul minut. Printre filmele difuzate se numără acţiunea „London has fallen” (Cod roșu la Londra), thrillerul „Dark Places (Locuri întunecate), acțiunea „Gods of Egypt” (Zeii Egiptului) sau

comedia „And so it goes” (Aşa e viaţa).

Caravane

Caravana NexT (8-10 august) propune spre vizionare cinci scurtmetraje de ficțiune, nominalizate la Premiile Academiei Americane de Film în 2017, alături de cele mai iubite filme ale ediţiei 2017 (secţiunea Best of Festivalul NexT) şi de scurtmetrajele româneşti. În 15 şi 16 august este rândul proiecţiilor din cadrul TIFF. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Varianta finală nu a fost însă transmisă de organizatorii TIFF.

Programul Oradea Summer Film este următorul: 4 august, ora 20.00: „Doar o răsuflare”, România, 2016; 5 august, ora 20.00, „London has Fallen” (Cod roșu la Londra), 6 august, ora 20.00, „Dark Places”; 8-11 august, ora 21.00, Caravana Next; 11 august, ora 20.00, „Ender's Game”; 12 august, ora 20.00, „Gods of Egypt” (Zeii Egiptului); 13 august, ora 20.00, „Point Break” (La limita extremă); 15 -16 august, ora 20.00, Caravana Filmelor TIFF; 18 august, ora 20.00, „And so it goes” (Aşa e viaţa); 19 august, ora 20.00, „The Cobbler” (O zi în pantofii altcuiva), 20 august, ora 20.00; „Alex Rider: Operations Stormbreaker” (Alex Rider: Micul Spion), 25 august, ora 19.30, Chişinău Youth Orchestra, ora 21.00: „The machine which makes everything disappear”, Georgia, 2012; 26 august, ora 21.00, „Pictures of the Old World”, Cehoslovacia şi 27 august, ora 21.00, „Legile lui Matthew”, 2016.