Ziua de 9 Mai a fost sărbătorită, ieri, la Oradea printr-un ceremonial militar-religios desfăşurată în Parcul 1 Decembrie, la statuia Ostaşului Român, la care a asistat un număr foarte mic de orădeni.

 

Ziua Independenţei de stat a României, Ziua Victoriei Naţiunilor Unite în Europa şi Ziua Europei a fost marcată printr-o ceremonie militar-religioasă organizată de Instituția Prefectului Bihor, Garnizoana Oradea, Primăria Oradea şi Consiliul Județean Bihor. Ceremonia a început cu prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi a gărzii de onoare, continuând cu intonarea Imnului Naţional al României, precum şi a Imnului Uniunii Europene. A urmat slujba religioasă oficiată de un sobor de preoţi ortodocşi, în prezenţa episcopului ortodox al Oradiei, PS Sofronie Drincec. Tradiţionalele alocuţiuni au fost rostite de prefectul Claudiu Pop şi de directorul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Universităţii Oradea, prof. univ. dr. Mircea Brie. Prefectul Claudiu Pop a citit mesajul premierului Dacian Cioloş, în care acesta s-a referit, printre altele, la faptul că în cel de-al doilea semestru al anului 2019 România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene.

„Vrem să facem acest lucru cu toată maturitatea și responsabilitatea, pentru consolidarea proiectului european, a valorilor și principiilor sale fundamentale, iar Guvernul pe care îl conduc are deja în vedere o pregătire serioasă, la nivel instituțional, tehnic și logistic, pentru asigurarea unui mandat de succes al României la președinția Consiliului Uniunii”, se arată în mesajul premierului Cioloş. La rândul său, Mircea Brie s-a referit la valorile europene promovate de Uniunea Europeană. După cele două alocuţiuni, Corul „General Traian Moșoiu”, condus de Teodor Abrudan şi dirijat de Ioan Fluieraş, a cântat „Odă bucuriei”, melodie care este cunoscută ca Imn al Uniunii Europene, dar şi două cântece patriotice. Ceremonia din Parcul 1 Decembrie s-a încheiat cu depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia Ostaşului Român, urmate de defilarea gărzii de onoare. Printre cei prezenţi la eveniment s-au aflat: prefectul Claudiu Pop, primarul Ilie Bolojan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ionel Avrigeanu, precum şi episcopul Ortodox al Oradiei, PS Sofronie Drincec.