În săptămâna premergătoare Zilei Morților, aleile din Cimitirul Municipal s-au animat de oameni, tineri și bătrâni, care au curățat mormintele celor dragi plecați spre veșnicie, au aprins o lumânare și s-au rugat pentru sufletele lor. Schimbarea radicală a vremii a făcut ca numărul celor care au venit duminică la cimitir să scadă semnificativ.

„Merg des la cimitir, la mormântul părinților mei. De obicei, vin singură, pentru că stau de vorbă cu ei și, astfel, îmi găsesc liniștea”, ne-a mărturisit o femeie care aștepta sâmbătă autobuzul 14, în Piața Unirii, pentru a o duce la Cimitirul Municipal.

Un domn trecut de prima tinerețe ne-a spus că merge la cimitir pentru a curăța mormintele celor dragi, cu speranța că cineva va veni și la mormântul său. „Nu știm ce ne oferă viitorul, așa că trebuie să fim pregătiți”, a concluzionat bărbatul.

În stația de autobuz de la cimitir, mii de crizanteme, candele și coronițe din plastic își așteptau nerăbdătoare cumpărătorii. Cele mai căutate au fost crizantemele la ghiveci, care se vindeau cu 5 lei, urmate de crizantemele la buchet – 3 lei. De asemenea, la mare căutare au fost candelele, între 2 și 5 lei, iar coroanele de plastic se vindeau la 15 lei și la 30 de lei, în funcție de mărime.

„În această perioadă, până la 1 noiembrie, programul cimitirului este între 8.00 și 20.00, iar miercuri, 1 noiembrie, va fi program prelungit. Normal ar fi până la ora 22.00, însă sunt oameni care vin seara și după ora 21.00 sau 22.00. Oricum, pe timp de seară, este aprins iluminatul în cimitir”, ne-a declarat Miron Bancu, referent în cadrul Cimitirului Municipal. Acesta a reclamat faptul că aparținătorii mormintelor vin pe ultima sută de metri pentru a face curățenie de Ziua Morților.

„Oamenii vin să-și curețe mormintele pe ultima sută de metri. Dacă în urmă cu o oră, am luat de pe o alee grămezi de gunoaie și de vegetație uscată, este posibil ca, în decurs de o oră, aceasta să reapară. Și astăzi (sâmbătă, 28 octombrie – n.r.), de dimineață, încontinuu, trei tractoare cară și degajează aleile”, a mai spus interlocutorul nostru.

La intrare în cimitir, oamenii sunt abordați de indivizi care, contra cost, se oferă să-ți curețe mormântul însă, în general, lumea nu aplează la serviciile lor, preferând să-și curețe singuri locurile de veci. Cei care doresc unelte (sapă, greblă, hârleț) pentru aranjarea mormintelor le pot obţine la intrarea în cimitir de la postul de pază, pe baza actelor de identitate. De asemenea, aparţinătorii care nu cunosc poziţia corectă a mormintelor în parcele se pot adresa biroului de evidenţă, situat la intrarea în cimitir.

„Le oferim oamenilor și hărți ale cimitirului, pentru a-i ajuta să ajungă mai ușor la locurile respective”, a menționat Miron Bancu. Interlocutorul nostru a făcut un apel către aparținători să vină cu candele acoperite și nu cu lumânări simple, pentru că așezate foarte aproape de coroanele uscate, lumânările pot lua foc.

Menționăm că miercuri, 1 noiembrie, de Ziua Morţilor, intrarea autovehiculelor în Cimitirul Municipal va fi interzisă, excepţie făcând autovehiculele care transportă persoane cu handicap, acestea trebuind să deţină asupra lor legitimaţie care atestă acest fapt.

Semnificația zilei de 1 noiembrie

Ziua Morţilor, Ziua tuturor Sfinţilor, Luminaţia sau Luminaţiile, 1 noiembrie este ziua în care se pomenesc morţii, ziua în care gândurile noastre se îndreaptă cu pioşenie către cei dragi care au trecut la cele veșnice. Ea este celebrată în foarte multe ţări creştine din lume. În noaptea de 1 noiembrie, fiecare mormânt devine un mic altar al luminii. Mii şi mii de candele sunt aprinse în memoria celor trecuţi în eternitate. Se spune că de Ziua Morţilor porţile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar morţii vin să-i viziteze pe cei vii. Semnificaţia Zilei Morţilor se regăseşte în spiritualitatea Bisericii Romano-Catolice, însă tradiţia a fost preluată în timp şi de ortodocşi, luterani, calvini sau unitarieni. În general, Biserica Ortodoxă face pomenirea morţilor sâmbăta. Unii credincioşi ortodocşi sărbătoresc Ziua Morţilor nu în 1 noiembrie, ci în prima sâmbătă din luna noiembrie. În Evul Mediu, pe 1 noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor Sfinţilor, oamenii îşi petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaţilor. Aşa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a celor morţi.