În jur de 100 de persoane s-au prezentat ieri, până la ora 9.00, să-și ridice pachetele alimentare distribuite de Administrația Social Comunitară Oradea în cadrul Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) 2015/2016. Distribuirea alimentelor se face în zilele lucrătoare, între orele 8.00-16.00, la depozitul situat în Oradea, Aleea Cazaban nr. 60, în proximitatea Ștrandului Ioşia (clădirea fostei spălătorii Ama Ecol).

 

Un beneficiar, două cutii

Luni, 4 iulie, începând cu ora 8.00, a început distribuirea alimentelor pentru persoanele cu venit minim garantat, în total 420 de orădeni. În cadrul POAD 2015/2016, fiecare beneficiar primește două cutii cu conținut identic. Fiecare cutie conține următoarele produse alimentare: un kg făină albă de grâu; două kg mălai; o pungă paste făinoase; doi litri de ulei; un kg de zahăr; o conservă de carne de vită; un pate de ficat de porc; un kg de orez; o conservă de paste de tomate și o pungă de fasole boabe. „Astăzi (n.r. - ieri) sunt programate persoanele care beneficiază de ajutor social, în total, 420 de persoane. Menționez că numai persoanele din Oradea primesc pachetele alimentare de la Primăria Oradea. Ei primesc două cutii cu conținut identic. După data de 2 august vom distribui alimentele persoanelor care nu s-au prezentat azi, în limita programării”, ne-a declarat Gheorghe Junc, consilier ASCO. Potrivit acestuia, distribuirea alimentelor se face pentru următoarele categorii de beneficiari: cei care beneficiază de ajutor social, respectiv venit minim garantat prin decizia scrisă a primarului; persoanele cu handicap – gradul I și gradul II neinstituționalizate; pensionarii din sistemul public de pensii ale căror pensii cumulate nu depășesc 450 de lei; șomerii indemnizați cu indemnizație de până la 450 de lei și șomerii înregistrați, dar neindemnizați. În plus, de anul acesta mai există o categorie specială: persoanele care nu au niciun venit. Aceștia trebuie să dovedească că nu au niciun venit printr-o adeverință de la ANAF.

 

Orădenii sunt rugați să vină pregătiți

Astăzi, 5 iulie, vor primi ajutoarele alimentare persoanele beneficiare de alocaţii pentru susţinerea familiei, în baza Legii 277 din 2010. În perioada 6 - 20 iulie, se vor prezenta, în ordine alfabetică, persoanele cu handicap, iar în intervalul 21 - 29 iulie, vor primi ajutoare, eşalonat, pensionarii. Şomerii şi persoanele cu venituri mai mici sau egale cu 450 lei se pot prezenta în 1 şi 2 august.

Întrucât se distribuie o cantitate de 17,6 kg/beneficiar, beneficiarii sunt rugați să vină pregătiţi pentru a-şi asigura ridicarea şi transportul alimentelor. „Alimentele sunt ambalate în cutii, dar dacă beneficiarii nu au posibilitatea să le transporte cu mașina, să vină pregătiți cu plase, unde să golească cutiile”, a mai spus reprezentantul ASCO. Ridicarea ajutoarelor alimentare se poate face astfel: pentru beneficiarii înscrişi iniţial pe liste, cu prezentarea actului de identitate valabil, în original, verificarea acestuia pe listă şi semnarea de primire de către beneficiari. Nu se acceptă fotocopii ale actelor de identitate; pentru beneficiarii adăugaţi pe liste, cu prezentarea actului de identitate valabil, verificarea şi înscrierea acestuia pe listă, precum şi a documentelor justificative (după caz: mandat poștal, cupon de pensie, certificate de handicap, carnet/adeverinţă de şomer, adeverinţă/dispoziţia primarului), semnarea de primire pe listă, anexarea în copie a documentelor justificative.

„Dacă o persoană face parte din două categorii, ea va beneficia de alimente doar de la o categorie. O persoană ridică o singură dată alimentele de la o singură categorie. Noi am verificat toate listele, nu sunt dubluri, fiecare persoană ridică o singură dată o porție”, a precizat Gheorghe Junc.

La depozitul unde se distribuie alimentele se poate ajunge cu autobuzele de pe Liniile 14 şi 14C (cu coborâre la staţia Piaţa Ioşia).