Ansamblul Artistic Profesionist "Crişana" a susținut duminică, 10 aprilie, în sala de festivităţi a Liceului Tehnologic nr. 1 (Agricol) din Salonta, spectacolul folcloric "Drag mi-i cântecul şi jocul". Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a III-a ediţii a "Zilelor Bihorului" și a fost organizat de Consiliul Judeţean Bihor, în parteneriat cu Teatrul "Regina Maria" din Oradea. Spectacolul va fi prezentat, sub aceeași egidă, vineri, 15 aprilie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură Beiuș.

 

Cântec, joc și voie bună...

Spectacolul folcloric "Drag mi-i cântecul şi jocul” a fost foarte apreciat de publicul salontan, reunind aproximativ 250 de iubitori de folclor, care s-au bucurat de prezenţa artiştilor bihoreni: Simona Costin, Otilia Haragoş Seghedi, Felicia Costin, Cornelia Covaciu, Luminiţa Tomuţa, Voichiţa Mihoc, Leontin Ciucur, Cornel Borza, Petrică Popa, Stângaciu. Corpul de dansatori a prezentat dansuri din mai multe zone ale ţării. Acompaniamentul orchestral a fost susţinut de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist Crişana, sub conducerea dirijorului Adrian Miescu. Spectacolul a făcut parte din cea de-a III-a ediție a  "Zilelor Bihorului”, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Bihor, în parteneriat cu Teatrul Regina Maria din Oradea. În acest an, evenimentele care se desfășoară sub egida "Zilelor Bihorului” vor continua joi, 14 aprilie, de la ora 12.00, la Cercul Militar, cu o sesiune de comunicări ştiinţifice, "20 aprilie 1919, O zi de glorie”, iar seara, de la ora 19.00, la Filarmonica de Stat Oradea, va avea loc un concert pentru vioară şi orchestră, sub bagheta dirijorului Janko Zsolt. Solistul invitat al concertului va fi violonistul Artur Kaganovskiy.

Zilele Bihorului, ediția a III-a

În perioada 16-20 aprilie se împlinesc 97 de ani de la intrarea Armatei Române, condusă de generalul Traian Moșoiu, în județul Bihor, eveniment ce a marcat alipirea la România a ultimei provincii, împlinind astfel Hotărârea Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918. Ulterior, în 20 aprilie 1919, trupele române au intrat în Oradea. Cu această ocazie, Consiliul Județean Bihor a organizat, începând cu anul 2014, o serie de evenimente menite să marcheze acest moment important al istoriei noastre, manifestări ce s-au desfășurat sub egida "Zilelor Bihorului”. Aceste evenimente sunt organizate de Consiliul Județean Bihor, în colaborare cu primăriile municipiilor Oradea, Beiuș și Salonta și a orașului Aleșd, cu contribuția Muzeului Țării Crișurilor, Teatrului Regina Maria, Bibliotecii Județene "Gheorghe Șincai”, Ansamblului Artistic Profesionist "Crișana”, Trupei "Arcadia”, Garnizoanelor Oradea și Beiuș, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor și a filialei Bihor a Asociației Naționale Cultul Eroilor "Regina Maria”.