Fâşia Gaza a cunoscut o a doua noapte de calm luni, graţie armistiţiilor decretate separat de Israel şi Hamas, în timp ce armata israeliană a început o retragere progresivă din teritoriul palestinian, după 22 de zile de ofensivă sângeroasă, relatează AFP.

"Totul este clam, nu a existat nici un semn care să indice vreo activitate, toată noaptea", a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, contactat de AFP în primele ore ale dimineţii.
Surse din cadrul serviciilor de securitate palestiniene au menţionat, de asemenea, că situaţia este calmă în teritoriu, unde cel puţin 1.300 de palestinieni au fost ucişi în cele trei săptămâni ale operaţiunii "plumb întărit". Duminică, la câteva ore după instaurarea unui armistiţiu unilateral al statului evreu, mişcarea islamistă Hamas a anunţat, la rândul său, la Damasc, o încetare a ostilităţilor, şi a oferit Israelului o săptămână să se retragă integral din Fâşia Gaza. În cursul dimineţii de duminică, mai multe acroşaje au avut loc după tiruri de rachetă palestiniene lansate împotriva sudului Israelului. În total circa 20 de proiectile au fost lansate duminică de Hamas şi doi palestinieni au fost ucişi de armata israeliană. Palestinienii au câştigat o "mare victorie" împotriva Israelului, a declarat duminică seara şeful Guvernului Hamas, Ismail Haniyeh.