Pentru că spiritul Crăciunului există în fiecare dintre noi, mai ales în sufletele copiilor cu cerinţe educative speciale, aceştia s-au gândit să aducă o bucurie în sufletele oamenilor, oferindu-le ca dar de Crăciun tradiţionalul Festival Internațional Nașterea Domnului - Dar de Crăciun”.

Cea de-a IX-a ediție a festivalului s-a desfășurat, ieri, în Sala Arcadia a Teatrului Regina Maria, printre oaspeții prezenți la eveniment numărându-se Pasztor Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor și Codruța Maria Bogdan, inspector şcolar general-adjunct.   

Festivalul a fost organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” Oradea, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Universitatea din Oradea, CJRAE Bihor, Liceul de Arte Oradea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Consiliul Județean Bihor și Asociația Națională a Profesorilor Psihopedagogi „Orizont”.   

„Prin activitățile propuse în cadrul proiectului „Nașterea Domnului - Dar de Crăciun”, a cărui finalitate o constituie desfășurarea festivalului, am dorit să inițiem și să derulăm activități de pregătire, selecție, expunere și prezentare în concurs a unor obiecte decorative confecționate de copiii cu CES din învăţământul special bihorean, național, internațional și, de asemenea, să prezentăm momente artistice de calitate, pentru a contribui la socializarea și integrarea acestor copii prin activități art-terapeutice”, ne-a declarat prof. dr. Angela Marușca, directorul CSEI Orizont Oradea.   

Festivalul s-a derulat sub forma unui concurs, cu tema religioasă „Magia Crăciunului”, și a avut patru secţiuni: Decorațiuni (pictură, colaj, obiecte decorative), Muzică/Dans (cântece, dans, instrumente muzicale), Teatru (scenete, teatru de păpuși, confecționare decor, costume) și DVD.

„Prin introducerea concursului în CAEN 2016, evenimentul a fost deschis instituţiilor din toată ţara și din străinătate, ceea ce pentru noi reprezintă un indicator al reuşitei”, a mai spus interlocutoarea noastră.

La ediția din acest an au participat, în spectacol, în jur de număr de 23 de formații artistice, aproximativ 200 elevi (pe scenă) din instituții bihorene, dar și din țară și străinătate, la secţiunea DVD au luat parte în jur de 15 formaţii artistice, coordonate de cadre didactice din 15 instituții bihorene, din țară și străinătate, iar la secțiunea decorațiuni, au fost expuse lucrări ale copiilor cu CES, micii artiști fiind coordonați de cadre didactice din 85 de unități școlare din întreaga țară, dar și de peste hotare. Spectacolul a fost prezentat de Romina Dan și Toth Amelia.  

„Prin desfășurarea acestui festival, dorim să menţinem o bună relaţie de colaborare cu familiile elevilor şi cu reprezentanţii autorităţilor locale. Sperăm că va creşte stima de sine şi încrederea în forţele proprii la elevii implicaţi în festival, având în vedere că sunt copii cu cerinţe educative speciale. Unii dintre ei, elevi care nu au mai urcat niciodată pe scenă, au, astfel, ocazia să socializeze și să formeze relaţii de prietenie cu colegi din şcolile partenere, să îmbine utilul cu plăcutul și să descopere tradiţii şi obiceiuri noi de Crăciun”, a conchis Angela Marușca.

Prin efortul conjugat al școlii organizatoare, al colaboratorilor, partenerilor și sponsorilor, toți copiii au fost recompensați pentru munca lor cu multe diplome și cadouri de la Moș Crăciun.