Procurorii DIICOT alături de ofiţeri de poliţie judiciară, dar şi de un procuror din Germania şi alţi trei poliţişti, tot germani, au descins, ieri, în nouă judeţe din ţară. Percheziţii au fost efectuate în 64 de locaţii, inclusiv în Bihor, acţiunea comună a anchetatorilor vizând destructurarea unui grup infracţional care a prejudiciat peste o mie de persoane, români, dar şi străini.

 

Potrivit unui comunicat de presă transmis de DIICOT, ieri, acţionând în cadrul unei echipe comune de anchetă româno-germane, constituită cu sprijinul  EUROJUST,  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea, împreună cu  ofiţeri de poliţie judiciară  din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate  Vâlcea, Piteşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Neamţ, Hunedoara, Dâmboviţa, Buzău, Botoşani, Vrancea, Olt, Vaslui şi Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat 64de percheziţii domiciliare în 9 judeţe şi în municipiul Bucureşti (26 în judeţul Vâlcea, 15 în judeţul Cluj, 14 în municipiul Bucureşti, 2 în judeţul Buzău, 2 în judeţul Bihor, 1 în judeţul Hunedoara, 1 în judeţul  Dâmboviţa, 1 în judeţul Botoşani, 1 în judeţul Neamţ şi 1 in judeţul Dolj), în cadrul unei acţiuni vizând  destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani.

„În  cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul lunii aprilie 2015 suspectul R.I.D. a iniţiat pe raza municipiului  Bucureşti un grup infracţional organizat, format din 74 de suspecți, care a avut ca scop  prejudicierea unui număr de peste 1.000 de persoane vătămate din România, Germania, Cehia, Italia, Franţa etc., cu suma de peste  4,5 milioane euro”, se arată în comunicatul DIICOT. Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional era structurat pe trei paliere. Primul palier era format din coordonatorul reţelei şi alţi membri care racolau persoane, cetăţeni români şi străini, dispuse să deschidă conturi bancare; al doilea palier era format din membri ai grupului infracţional organizat care aveau rolul de a lansa ofertele de bunuri fictive pe diferite site-uri de profil din Europa, de a coresponda cu victimele prin intermediul poştei electronice şi de a le induce în eroare în vederea transferării sumelor de bani corespunzătoare aşa-ziselor bunuri pe care le ofereau, în conturile bancare din străinătate puse la dispoziţie de către liderul grupului; al treilea palier era format din membri denumiţi „săgeţi”, care au avut rolul de a deschide conturi bancare în România şi străinătate  pe care le  puneau la dispoziţia grupului, în schimbul unor sume de bani). S-a reţinut că începând cu luna aprilie 2015 membrii grupului infracţional au deschis în acest sens aproximativ 230 conturi în străinătate  şi aproximativ 120 de conturi în  România. La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Vâlcea au fost duse, în vederea audierii,  74 de persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust. De asemenea, la acţiune au  participat un procuror german, 3 poliţisti din aceeași țară, precum și  reprezentantul român la Europol. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul jandarmilor.