În fiecare an, înainte de Crăciun, elevii ciclului Step by Step de la Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu” din Oradea pornesc la colindat, prin oraș, îmbrăcați în costume de moș, pentru a aduce bucurie în sufletele trecătorilor. Inițiatoarea acestui proiect, care s-a născut în urmă cu 17 ani, este profesoara Cornelia Vesea.

Momentul de început a avut loc în faţa Palatului Episcopal, unde copiii l-au colindat pe Preasfințitul Părintele Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea. Pentru minunatele colinde prezentate, ei au fost răsplătiți cu bomboane, care le-au fost oferite de episcop și de Eugen Ivuț, purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

„Am pornit această activitate în anul 1999, pentru a le aduce, prin colind, o bucurie oamenilor de pe stradă, care nu au această ocazie. În acest an, la acțiune participă 390 de copii, din clasele 0-IV, de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, însoțiți de învățătoarele lor”, ne-a declarat prof. Cornelia Vesea, inițiatoarea proiectului. Printre colindele interpretate de copii, amintim: „Sus pe cerul înstelat”, „Pe podele de nuiele”, „Cântec de Crăciun”, „Am pornit cu colindatul” și „A venit, a venit, iarna!”.

Elevilor de la Liceul „Iuliu Maniu” li s-a alăturat un grup de copii de la grădiniţa din cadrul Liceului „Don Orione”, însoţiţi de educatoare, dar și de către părintele Mihai Fechetă, directorul Centrului Don Orione.

După Palatul Episcopal, moșuleții s-au oprit, pentru câteva colinde și o poză de grup, în Piața Unirii, lângă Bradul de Crăciun. Ei au poposit, apoi, la sediul Digi24 Oradea, Judecătorie, Poliție și Teatrul Regina Maria.

„Chiar dacă este frig, copiii participă, an de an, cu mare bucurie, la acest eveniment. Costumele de moși pe care le poartă sunt făcute de părinții lor, încă din clasa pregătitoare. În ceilalți ani, am colindat pe la instituții (Primăria Oradea, Instituția Prefectului - județul Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă etc.), dar și la azile de bătrâni și spitale”, a mai spus interlocutoarea noastră.