Începând de vineri şi până duminică, 20-22 octombrie, la Beiuş, va avea loc prima ediţie a Târgului Toamnei, un eveniment prin care se doreşte punerea în valoare a tradiţiilor şi obiceiurilor din Ţara Beiuşului şi din microregiune. Va fi un bun prilej pentru promovarea producătorilor agricoli din zonă, dar şi a artiştilor şi autorilor locali.

Pentru beiuşeni şi pentru toţi ceilalţi locuitori din Ţara Beiuşului, urmează un weekend în care vor putea participa la programe cultural-artistice, târg cu produse tradiţionale locale, iar cei mici vor putea petrece clipe minunate într-un parc de joacă special amenajat şi la atelierele de meşteşuguri. „Este primul târg al toamnei la Beiuş, însă ne dorim să facem o tradiţie din acest eveniment, deoarece Beiuşul şi Microregiunea Beiuşului are ce pune în valoare. Vor fi trei zile (vineri, sâmbătă şi duminică-n.r.) cu workshop-uri, program cultural-artistic sau standuri cu produse tradiţionale pe Aleea Moţilor. De asemenea, în baza unei colaborări cu Muzeul Orăşenesc, cei care doresc vor putea vizita o expoziţie de pictură a unor artişti locali, precum şi un stand de carte al unor autori locali. În paralel, va avea loc o competiţie sportivă între echipe beiuşene, jocuri pentru copii etc.”, afirma primarul Beiuşului, Petru Căluş Mlendea, într-o conferinţă de presă organizată ieri la Consiliului Judeţean Bihor, la care au mai participat Anca Banda, referent cultural în cadrul Casei de Cultură „Ioan Ciordaş” Beiuş, şi Traian Bodea, vicepreşedintele CJ Bihor, în calitate de partener al organizării evenimentului. „Vom avea 10-15 standuri cu produse ale producătorilor agricoli din zonă, printre care cei din Grădinari şi Tărcaia, dar vor fi promovate şi tradiţiile meşteşugurilor, ţesut, cusut, olărit. Şi în cadrul programului artistic vor fi promovaţi tot artişti locali, pentru că nu am gândit acest eveniment ca Zilele Oraşului, unde invităm de obicei artişti naţionali. Trebuie să menţionez că am găsit o largă deschidere la Consiliul Judeţean Bihor, fără sprijinul lor şi al agenţiilor implicate, nu am fi reuşit”, afirma Anca Banda. Implicarea CJ Bihor în organizarea unor astfel de evenimente vine din dorinţa conducerii instituţiei de a dezvolta judeţul pe microregiuni, după cum mărturisea vicepreşedintele Traian Bodea. „Vom scoate în evidenţă tot ce înseamnă meşteşug, ce înseamnă cultură, tradiţii în ţara Beiuşului, după ce am făcut acest lucru şi în zona Marghita sau Aleşd. Sunt satisfăcut să văd că Filarmonica începe să-şi facă prezenţa în judeţ, mai ales după concertul reuşit ce a avut loc în aceste zile la Marghita. Astfel de evenimente sunt binevenite pentru că obiceiurile din Bihor riscă să se piardă, din cauza lipsei de preocupare din partea unor instituţii. Pe viitor, Consiliul Judeţean va susţine astfel de evenimente”, a precizat Traian Bodea.

Programul manifestărilor

Astfel, vineri, începând cu ora 12.00, la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş” Beiuş, este programat un simpozion despre posibilităţile de dezvoltare ale sistemului dual de învăţământ în Beiuş şi microregiune. În aceeaşi zi de vineri, de la ora 16.00, la Muzeul Municipal Beiuş, are loc „Salonul de toamnă al artiştilor plastici”, în cadrul căruia autori beiuşeni îşi vor expune operele, după care, de la ora 17.00, se va desfăşura workshop-ul pe tema perspectivelor de dezvoltare a oraşelor centre de microregiune. Ziua de sâmbătă începe la ora 10.00, prin deschiderea Târgului „Cămara cu de toate”, după care, de la ora 15.00, vizitatorii sunt invitaţi la un program cultural-artistic susţinut, printre alţii, de ansamblurile „Mlădiţe de Tezaur” al Casei de Cultură Beiuş, „Lioara”, „Codrenii Bihorului” din Roşia, Ansamblul maghiar din Tărcaia şi soliştii locali Daniela Rada, surorile Tomele, Paula Lezeu, precum şi de alţi artişti din Mureş, Cluj şi Sălaj. Tot sâmbătă, de la ora 16.00, va evolua Fanfara „Cărăşenii” din Grădinari – Caraş-Severin. Duminică, 22 octombrie, începând de la 17.30, la Casa de Cultură, vor fi premiate cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie, după care, de la ora 18.00, în aceeaşi locaţie, va avea loc un concert simfonic susţinut de Filarmonica de Stat Oradea. În toată această perioadă, pe platoul din faţa Vânătorului de Munte, va fi organizat un parc de joacă pentru copii, vor fi amplasate standuri cu produse tradiţionale, locale şi meşteşugăreşti şi se va derula un program de învăţat meşteşuguri.

Evenimentul este organizat de Primăria Beiuş, în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor, Filarmonica de Stat, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, CNIPT „Provincia Belenies 1442” şi „Fundaţia Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar” Oradea.