În data de 16 aprilie, în Sala Mare a Teatrului Szigligeti, va avea loc premiera spectacolului "Stabat Mater", prezentat în coproducția Ansamblului de Dans Nagyvárad și a Teatrului de Dans Europa Centrală din Budapesta. Pe lângă dansatorii ansamblului vor urca pe scenă și trei artiști invitați ai teatrului din Budapesta.

 

Spectacolul de teatru-dans are ca sursă de inspirație pe de o parte imnul medieval care pune în evidență suferințele Mamei care își pierde copilul, pe de altă parte muzica lui Rossini, compusă pe această temă. "Stabat Mater” este poate cea mai reprezentativă creație a culturii creștine, o liturghie puternic emoționantă care, dincolo de natura doliului, vorbește despre modul în care o mamă împărtășește suferințele copilului aflat în ghearele morții. Tema în sine și muzica lui Rossini, inspirată de acest tablou tulburător, se completează realizând un adevărat monument al devotamentului pe care Heinrich Heine îl consideră o manifestare a simțului infinitului.

Regizorul şi coregraful acestui spectacol este Attila Kun, director al Teatrului de Dans Europa Centrală din anul 2013.

"Ansamblul Nagyvarad anunţă premiera acestui spetacol de teatru dans cu mare bucurie. Ne bucurăm de colaborarea cu Attila Kun, pe care l-am întâlnit în cadrul unui festival, la Szolnok şi în urma acestei întâlniri am pus bazele colaborării”, a spus Czvikker Katalin, director al Teatrului Szigligeti. Managerul a ţinut să mulţumească şi finanţatorilor acestui proiect teatral, Ministerul Resurselor Umane şi Fondul Cultural Naţional al Ungariei.

Spectacolul se doreşte un apogeu al activităţii ansamblului Nagyvarad din ultimii patru ani, ansamblu căruia i s-au alăturat trei dansatori ai Teatrului de Dans Europa Centrală. În plus, pentru interpreţii din spectcol au fost organizate şi workshopuri de dans contemporan. Scenografia spectacolului, la fel ca şi costumele sunt semnate de Cristina Breteanu, artista acceptând să facă parte de acum înainte din echipa Szigligeti.

Premiera va avea loc în data de 16 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Mare. Distribuția:

Ansamblul de Dans Nagyvárad: Brugós Sándor Csaba, Forgács-Popp Jácint, Forgács Zsombor, Györfi Csaba, Iván Enikő Kitty, Kacsó Bálint, Kerekes Dalma, Pál Alíz, Rácz Lajos Levente, Schmith Nándor Gyula, Szabó Enikő Ágnes, Szőcs Brigitta, Szőnyi József, Tímár Tímea. Teatrul de Dans Europa Centrală:  Jakab Zsanett, Szabó András, Kovács Péter.