La iniţiativa Clubului de Ciclism din Marghita în parteneriat cu Primăria Oradea, Primăria Marghita şi CJ Bihor, o competiţie care s-a desfăşurat ultima dată în urmă cu exact 30 de ani va renaşte la data de 19 mai. Astfel, Turul Ciclist al Bihorului va aduna la startul ce se va da din Piaţa Unirii 178 de participanţi reprezentând 25 de echipe din 20 de ţări.

 

Dimensiunea competiţiei, una dintre cele mai mari din estul Europei, este dată de participarea unor ciclişti de calibru internaţional veniţi pe meleagurile noastre pentru a strânge ultimele puncte necesare pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. „Ne bucurăm de o foarte mare popularitate în rândul practicanţilor acestui sport, 26 de echipe de un înalt nivel înscriindu-se în competiţie. Astfel, formaţia italiană Androni Giocattoli, participantă la Turul Italiei şi câştigătoarea unei etape, va lua startul în acest concurs. Prezenţa unor asemenea echipe se datorează faptului că Turul ciclist al Bihorului este ultima competiţie europeană la care se mai pot strânge puncte pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio”, a declarat Sabin Andoniu, directorul tehnic al întrecerii.

Cinci clasamente distincte

După cum a fost prezentat în detaliu într-o ediţie anterioară, programul competiţiei este structurat pe patru etape (prolog şi trei etape de concurs). Prologul de 2 km va avea loc în data 19 mai. O zi mai târziu se va desfăşura etapa I pe traseul Oradea – Beiuş – Padiş. Etapa a II-a se va ţine sâmbătă, 21 mai între Oradea – Aleşd – Nuşfalău – Marghita – Săcuieni – Oradea, în timp ce ultima rundă (duminică 22 mai) va avea următorul traseu: Oradea – Marghita – Pădurea Neagră – Aleşd – Alparea – Oradea. Vor exista cinci clasamente distincte, cel mai bine poziţionat în fiecare ierarhie fiind deţinătorul unui tricou de culoare diferită. Astfel, tricoul galben va aparţine liderului clasamentului general, tricoul roşu va fi al celui mai bun sprinter, tricoul verde, al celui mai bun căţărător, tricoul alb îl va îmbrăca primul din clasamentul pe puncte în timp ce tricoul portocaliu va fi deţinut de cel mai bun ciclist sub 23 de ani.

Modalitate perfectă de promovare a regiunii

Sprijinul municipalităţii dar şi al poliţiei rutiere este foarte important din punct de vedere logistic. „La această primă ediţie, sprijinul pe care-l oferim organizatorilor este în special unul logistic. Ne dorim ca pe viitor să putem dezvolta această competiţie şi să avem din ce în ce mai multe echipe participante. Pentru Oradea, întrecerea este o modalitate de promovare perfectă, evenimentul fiind televizat la nivel naţional de către Digi Sport”, a afirmat Mihai Jurcă, reprezentantul municipalităţii şi directorul executiv al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune. „În Bihor, a 5-a cauză a accidentelor sunt bicicliştii şi de aceea avem tot interesul să ne implicăm în astfel de evenimente. Pentru a afecta cât mai puţin traficul, participanţii la concurs nu vor merge deloc pe contrasens. Cei care o vor face, vor fi penalizaţi”, a declarat Dorin Sava, şeful poliţiei rutiere al judeţului Bihor. Cuvinte de apreciere faţă de organizatori a avut reprezentantul DJST Bihor. „Am un respect deosebit faţă de cei care organizează competiţii sportive. Ştiu cât de dificilă a fost punerea în scenă a unui asemenea concurs. Vom ţine permanent legătura şi sper să nu existe evenimente nedorite”, a spus Korodi Iosif. Organizatorul competiţiei, Otto Salamon, a menţionat că 25 de motociclişti, alături de echipaje ale poliţiei rutiere vor veghea la buna desfăşurare a curselor.

Ciclist român cu şanse să prindă podiumul

Cea mai mare competiţie de ciclism pe şosea din România va avea premii totale în valoare de 11.676 euro. Câştigătorul fiecărei etape va încasa 723 de euro, iar primul din clasamentul general individual va primi 1259 de euro. În acelaşi timp vor fi premiaţi şi primii trei din cele cinci clasamente distincte. Ţara noastră va fi reprezentată de două echipe: una de club, Tuşnad Cycling Team, din care face parte şi marghitanul Horvath Roland, dar şi echipa naţională. Dintre cicliştii români, Daniel Crista de la clubul din Tuşnad este cotat cu cele mai mari şanse la a prinde un loc pe podium. În acest moment ţara noastră are 2 sportivi calificaţi la Olimpiada de la Rio, alţi 3 având încă şanse de calificare.