Sinagoga Neologă Zion va găzdui duminică, 15 mai, un concert aniversar de muzică klezmer, susţinut de formaţia coral-instrumentală a Comunităţii Evreieşti din Oradea, care a reprezentat România la Festivalul de muzică klezmer din Buenos Aires. Orădenii sunt aşteptaţi în număr cât mai mare la acest eveniment, odată cu care renumita construcţie recent reabilitată va fi introdusă în circuitul turistic.

 

Începând de săptămâna viitoare, de marţi până duminică, între orele 9.00 – 17.00, iar sâmbăta şi duminica, între orele 11.00 – 18.00, Sinagoga Neologă Zion de pe str. Independenţei va fi deschisă pentru turişti, fiind introdusă de-acum în circuitul turistic. Anunţul a fost făcut ieri de către Lucian Popa, directorul Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, într-o conferinţă de presă. Momentul va fi marcat printr-un concert aniversar de muzică klezmer, susţinut de formaţia coral-instrumentală a Comunităţii Evreieşti din Oradea, care va avea loc duminică, de la ora 17.00, la Sinagogă, intrarea fiind liberă. Şi Curtea Cetăţii va găzdui un concert aniversar la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie, şantierul de aici fiind închis în cursul acestei săptămâni de Constructorul Sălard.

Sinagoga Neologă Zion a făcut parte dintr-un proiect amplu de reabilitare, o investiție de 1,25 milioane euro, realizată din fonduri europene, fiind inaugurată oficial anul trecut în noiembrie, în prezenţa mai multor oficialităţi şi a sute de orădeni.

Proiectul de reabilitare a Sinagogii Zion a fost finanţat din fonduri nerambursabile, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România (76% din suma cheltuită în cazul partenerului - Municipiul Oradea), parteneri în cadrul proiectului fiind Municipiul Oradea (lider de proiect) și Comunitatea Evreilor din Debreţin (partener). Valoarea totală a proiectului a fost de 1.892.150,02 euro, din care 1.565.852,02 euro a revenit Municipiului Oradea (pentru reabilitarea Sinagogii Zion), iar 326.298 euro a primit Comunitatea Evreilor din Debreţin. Lucrările au fost executate de SC Abed Nego SRL, în perioada 30.12.2013- 27.11.2015. În anii viitori, Sinagoga Zion va fi utilizată ca sală multifuncţională pentru expoziţii, lansări de carte sau concerte, intrând în circuitul turistic al orașului Oradea.