Demisii la ALDE Bihor

În urma rezultatelor obţinute la scrutinul de duminică, trei dintre liderii ALDE Bihor şi-au dat demisia din funcţiile deţinute. Este vorba despre candidatul la fotoliul de primar al Oradiei, Ştefan Herchi, şi de Claudiu Gligor, coordonator al campaniei în judeţ, care au renunţat la funcţiile de vicepreşedinte, precum şi de Octavian Bara, care a demisionat din funcţia de secretar general al ALDE Bihor.

„E total inacceptabil rezultatul obţinut, chiar dacă am am fost peste media pe ţară a partidului”, a declarat, ieri, Octavian Bara. El s-a arătat nemulţumit de faptul că ALDE Bihor a scos, la nivelul judeţului, un procent de 6,4%, în condiţiile în care şi-a propus 10%, dar sperând să obţină măcar 7%. Printre motivele care au dus la un scor mic el a enumerat timpul scurt avut la dispoziţie pentru organizarea de filiale în fiecare comună, gradul scăzut de implicare a celor din Consiliul Judeţean al ALDE Bihor, conducerea bicefală ineficientă, precum şi faptul că a mizat pe oameni care i-au înşelat aşteptările. Printre cei care au obţinut rezultate mult sub aşteptări, Bara i-a nominalizat pe candidaţii la funcţia de primar din Ştei şi Marghita. „Nu găsesc explicaţii pentru rezultatul de la Ştei. Poate doar că nu s-a implicat suficient”, a afirmat fostul secretar general al ALDE Bihor, făcând referire la Ioan Lucaciu, candidat pentru al patrulea mandat de primar la Ştei, dar care a obţinut 210 de voturi. Aceeaşi situaţie a fost şi la Beiuş, unde Bara a mers pe mâna fostului social-democrat Ovidiu Dăescu. „Mi-am dat demisia din funcţia de secretar general al ALDE Bihor, pentru că mă consider vinovat pentru anumite greşeli făcute. Am greşit având încredere în unii oameni. Pe mine nu mă mulţumeşte acest rezultat”, a declarat Octavian Bara. Printre nereuşite, el a amintit rezultatul foarte slab de la Oradea, unde ALDE nu a reuşit să obţină voturile necesare pentru accederea în Consiliul Local. „Ne mai trebuia 1.500 de voturi, pe care le-am fi putut obţine cu efort minim. Însă, spiritul de echipă nu a existat la municipiu”, a mai declarat Bara. ALDE Bihor a obţinut, în urma scrutinului de duminică, un primar, în Boianu Mare, doi consilieri judeţeni şi 82 de consilieri locali, în condiţiile în care şi-au propus să obţină 180 de consilieri.

Sprijin zero pentru Herchi

Octavian Bara a menţionat că şi Ştefan Herchi a decis să demisioneze din funcţia de vicepreşedinte al ALDE Bihor, în urma faptului că scorului obţinut în Oradea. „La municipiu nu am avut un aparat care să-l susţină pe Ştefan Herchi, motiv pentru care am propus dizolvarea organizaţiei municipale. Gradul de implicare al acestora a fost zero. Singurii care s-au implicat, însă puin mai târziu, au fost cei de la organizaţia de tineret”, a declarat Octavian Bara. Tot el a afirmat că este nevoie de organizarea de alegeri pentru conducerea filialei judeţene, deoarece s-a dovedit că „lucrurile nu funcţionează bine unde sunt conduceri bicefale”, iar în toamnă vin alegerile parlamentare. „Singura noastră şansă pentru un scor rezonabil la alegerile parlamentare este să ne reorganizăm”, a menţionat Bara. Cel de-al treilea demisionar este Claudiu Gligor, care a renunţat la funcţia de vicepreşedinte al ALDE Bihor. „Asta nu înseamnă că renunţăm să facem parte dintr-o echipă care va conduce filiala”, a declarat Gligor. 

Dorin Corcheş, unul din cei doi consilieri judeţeni ai ALDE Bihor, a anunţat că partidul va discuta cu toate formaţiunile politice reprezentate în Consiliul Judeţean Bihor. „Nu putem discuta de nicio majoritate acum, pentru că negocierile nu au fost iniţiate”, a menţionat Corcheş, adăugând, însă, că, la nivel naţional, ALDE a făcut alianţă cu PSD, astfel că prima opţiune de alianţă la nivel local va fi cu PSD.