Oficiali din cadrul Administraţiei de la Washington i-au prezentat scuze preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, înaintea dezvăluirilor făcute în cadrul "Dosarelor Panama", anunţă Kremlinul, fără a oferi explicaţii despre iniţiativa americană.

 

"Oficiali americani i-au prezentat scuze preşedintelui Vladimir Putin înainte de publicarea aşa-numitor Dosare Panama”, a declarat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de site-ul agenţiei Tass.

Întrebat cine a oferit scuze şi pentru ce, Peskov a precizat: "Preşedintele nu a dezvăluit numele oficialilor americani care au prezentat scuze, astfel că nici eu nu am niciun drept să ofer detalii”, a adăugat reprezentantul Kremlinului.

Vladimir Putin a declarat joi că unii oficiali occidentali îşi permit uneori să fie nepoliticoşi în declaraţiile publice. "Dar deja am primit scuze din partea unor oficiali din cadrul Adminsitraţiei SUA. Nu pentru că le-ar fi ruşine, ci pentru că sunt mai deştepţi decât cei care au făcut acest lucru”, a spus liderul Rusiei, referindu-se la Scandalul Panama. Publicaţia germană Süddeutsche Zeitung (SZ) a primit, în urmă cu mai mult de un an, de la o sursă secretă, documente interne aparţinând Mossack Fonseca, o firmă de avocatură specializată în operaţiuni financiare offshore. Printre personalităţile vizate de aceste dezvăluiri se numără apropiaţi ai lui Vladimir Putin, care a respins imediat acuzaţiile spunând că adversarii săi occidentali vor să destabilizeze Rusia. "Mi-au găsit cunoştinţele şi prietenii şi s-au legat de ceva”, a adăugat liderul de la Kremlin. Vladimir Putin este una din principalele ţinte ale scandalului "Dosarele Panama”, deşi nu este implicat deloc în acest caz, reacţionase luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, avertizând că este vorba de o campanie contra Rusiei şi de un nou nivel al "putinofobiei”.

Organizația WikiLeaks a acuzat marți Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ) că publică selectiv dezvăluirile din Panama Papers cu obiectivul de a servi unele interese, inclusiv pe cele ale Statelor Unite. În sprijinul afirmației despre favorizarea intereselor SUA, WikiLeaks dă exemplul dezvăluirilor ce vizează anturajul președintelui rus Vladimir Putin. "Atacul împotriva lui Putin a fost scris de OCCRP, un organism care se ocupă de Rusia și de fostele republici sovietice și care este finanțat de USAID și de George Soroș”, scrie WikiLeaks, pe contul său de Twitter.

În apărarea lor, jurnaliștii ICIJ indică faptul că dezvăluirile despre președintele rus, Vladimir Putin, au fost relatate în primul rând de Novaya Gazeta dar și de reporterii de la o duzină de alte organisme de presă, cum ar fi The Guardian sau Sueddeutsche Zeitung. Fiecare organism de presă a oferit propria sa versiune asupra acestui subiect.