Oradea a primit spre găzduire şi în acest an un turneu internaţional masculin dotat cu premii în valoare de 10.000 de dolari din Circuitul Internaţional al României. Dacă până acum, acest gen de competiţii au fost organizate la Baza Sportivă Sănătatea, de această dată, Trofeul Gavella va avea loc, în premieră, la arena Voinţa. Concursul debutează mâine, cu partidele din calificări, urmând ca marţi, 29 august, să se dispute primele meciuri de pe tabloul principal. Finala este programată, duminică, 3 august. Intrarea va fi gratuită.

Arenă modernizată
Unul dintre organizatori a comparat acest moment din existenţa CS Voinţa Oradea cu unul biblic. "Suntem asemenea pildei slăbănogului, pe care timp de 38 de ani nu l-a aruncat nimeni în scăldătoare pentru a se vindeca. Noi am avut şansa ca după 16 ani să fim aruncaţi în scăldătoare de domnul Gheorghe Vajai. Am avut astfel posibilitatea de a moderniza baza sportivă. Nu suntem încă la final cu lucrările, dar ne vom strădui ca până la ora începerii turneului lucrurile să fie puse la punct", a spus Mircea Drăgoi, directorul clubului orădean.
Deşi are un statut incert, baza Voinţa nu a fost lăsată de izbelişte. Au apărut încă trei suprafeţe de joc la standarde internaţionale, terenul principal a suferit modificări, s-au montat scaune în tribune, vestiarele au fost modernizate şi dotate cu grupuri sanitare moderne. "Am fost sprijiniţi de Gavella, care a pus umărul la renovarea arenei, cheltuind pentru asta în jur de 40.000 de lei. Bani au venit şi de la noi cei din cadrul clubului. Eu, spre exemplu am făcut un credit de 10.000 de euro, cu toate că baza este în litigiu. E destul de ciudat să investeşti în ceva ce nu ştii sigur că e al tău. Am făcut-o şi pentru oraş. Recunosc, că dacă nu era domnul Vajai nu aveam curajul să schimbăm faţa arenei", a mai adăugat Mircea Drăgoi.
Fondul de premiere este asigurat de Gavella, firmă care şi-a propus să se implice în concursuri de tenis de o anvergură şi mai mare. "Turneul de anul trecut a fost o reuşită. Sper ca şi acesta să se se ridice cel puţin la nivelul de atunci. Ţinând cont de plasarea arenei în centrul oraşului, mă aştept ca şi spectaorii să fie mai mulţi. Bineînţeles, cu condiţia ca şi vremea să ţină cu noi. Dorinţa mea este ca în următorii trei ani să organizăm la Oradea un turneu ATP sau ETA cu premii mai mari", a precizat patronul Gheorghe Vajai.

Doi orădeni pe tabloul principal
Directorul turneului, Şerban Popovici, a prezentat datele tehnice ale întrecerii. S-au înscris 82 de jucători din Europa, SUA şi America de Sud. Pe tabloul principal figurează nouă români. Aceştia sunt Gabriel Moraru (nr. 385 ATP, favorit nr. 1), orădenii Andrei Mlendea (447 ATP, favorit numărul 2) şi Andrei Dărăban (beneficiar al unui wild-card), Petru Alexandru-Luncanu, Vasile Gavrilă, Leonte Bogdan, Alexandru Lazăr, Antonio Erlich, Mihai Puşcaşu. Interesant este că primii doi capi de serie au triumfat la Oradea. Dacă Moraru s-a impus în 2005, Mlendea a câştigat în 2007.
Câştigătorul va încasa 1300 de dolari plus 12 puncte în ierarhia ATP, iar învinsul, 900 de dolari şi 8 puncte ATP. Învingătorii probei de dublu se vor alege cu 630 de dolari şi 12 puncte ATP, în timp ce finaliştii vor primi 333 de dolari şi 8 puncte ATP.
Arbitrul principal va fi Ana Wagner, din Polonia.
Spectatorii vor primi la intrare un bilet de tombolă cu care pot câştiga mingi de tenis, dar şi două rachete marca "Babolat" şi un termobag profesional.