În cadrul Proiectului Educaţional Judeţean „Elevii de azi, specialiştii de mâine”, miercuri, 23 noiembrie, la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea, a fost organizată o nouă ediţie a Zilei porţilor deschise.

Scopul evenimentului a fost acela de a veni în întâmpinarea nevoii de formare iniţială a elevilor pentru domeniile: mecanică, electronică automatizări, electric, electromecanică, textile şi pielărie, fabricarea produselor din lemn, estetică şi igienă, turism şi alimentaţie şi economic.

Cu ocazia acestui eveniment, şcoala a fost vizitată de elevi de la mai multe instituţii de învăţământ: Şcoala nr.11, Şcoala nr.16, Şcoala Generală „Octavian Goga”, Şcoala „Ioan Slavici”, Şcoala „Avram Iancu”, Şcoala „Dimitrie Cantemir”, Liceul Ortodox „Roman Ciorogariu” şi Şcoala nr. 8 „Szacsvay Imre”.

După un tur al şcolii, în care au fost conduşi de către gazde pentru a se familiariza cu baza materială a şcolii, vizitatorii au participat la diverse activităţi organizate în laboratoarele de specialitate.

În laboratorul de electronică s-au prezentat aparatele specifice electronistului, iar elevii au fost informaţi despre colaborarea cu firmele din Parcul Industrial, în laboratoarele de electrotehnică s-au făcut demonstraţii de măsurare a tensiunii electrice prin vizualizarea de semnale. În laboratorul de informatică s-a accentuat importanţa tehnicii de calcul în cadrul orelor de specialitate, la mecatronică s-a demonstrat funcţionarea senzorilor şi a unor roboţi în miniatură, spre încântarea celor prezenţi.

Catedra de estetică a susţinut, la rândul ei, activitatea cu tema „Ansamblul estetic”, la atelierul de textile şi pielărie s-au confecţionat papioane şi produse hand-made prin tehnica Stiched Cards, în colaborare cu Asociaţia „Manuspulcre”. Elevii au organizat o masă festivă care a încântat papilele gustative ale vizitatorilor cu mâncare sănătoasă din „Cămara bunicii”. În cadrul Firmelor de exerciţiu, elevii Colegiului Tehnic „Traian Vuia” au prezentat oferta educaţională, precum şi rezultatele elevilor la concursurile la care au participat cu firmele înfiinţate virtual. În atelierul de tâmplărie s-a organizat o expoziţie cu obiecte de lemn realizate de elevi şi confecţionarea de jucării prin tehnica traforajului. În domeniul legislaţiei rutiere s-a accentuat dotarea şcolii cu un simulator auto performant, pe care elevii l-au încercat, fiind captivaţi de noutatea experienţei. În atelierul de mecanică s-au explicat şi executat lucrări demonstrative (prelucrare prin aşchiere, lăcătuşărie, polizare, găurire etc). În laboratorul de alimentaţie publică, elevii au pregătit produse de patiserie și platouri „Decoruri fantezie” şi au făcut o demonstraţie de artă a servirii.

„La încheierea vizitei, elevii au primit pliante şi broşuri cuprinzând oferta educaţională. Au aflat că există un parteneriat permanent cu comunitatea locală, într-un mediul favorabil educaţiei, bazat pe valori morale, antreprenoriale, tehnologice, informaţionale, astfel încât fiecare elev să beneficieze de şansa de a fi educat ca un bun cetăţean ce se poate adapta cerinţelor societăţii în schimbare”, susţine directoarea Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Daniela Vîlceanu.