Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor - filiala Pădurea Craiului, administrator al sitului Natura 2000 Pădurea Craiului, derulează, în perioada mai - septembrie 2016, un proiect care are ca scop dezvoltarea unei reţele de rute tematice de cicloturism axate pe carst şi a infrastructurii adiancente către cele mai importante obiective carstice în situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului, ca mijloc de vizitare a unei arii protejate.

 

 

„Drumul carstului”

Realizarea unei reţele de poteci tematice, interconectate între ele şi vizitabile pe bicicletă este o idee inovatoare pentru această regiune şi poate constitui un proiect pilot, replicabil în multe zone. Acest proiect vine în sprijinirea procesului de declarare a Pădurii Craiului ca destinaţie de ecoturism, derulat de CAPDD împreună cu Ministrul Turismului. „Proiectul e foarte important, pentru că vine în completarea unui proiect pe care CAPDD Bihor l-a încheiat recent, și anume Pădurea Craiului, destinație de ecoturism”, a spus Andrei Acs, coordonatorul proiectului, ieri, în cadrul unei conferințe de presă. Proiectul îşi propune o abordare inovativă de vizitare, pe bicicletă, a unei arii protejate de dimensiuni considerabile (aproximativ 40.000 ha), prin realizarea unor trasee de cicloturism, constituite ca poteci tematice, care să lege punctele focale de interes carstic ale acesteia. A fost ales titlul „Drumul carstului” deoarece acesta este relieful predominant în aria protejată iar obiectivele carstice (peşteri, avene, izbucuri, chei, defilee) sunt de o amploare deosebită. În situl Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului, există în acest moment două centre de închiriat biciclete şi se lucrează în paralel la stabilirea unor trasee de cicloturism care să poarte turistul pe la cele mai importante obiective. „Ceea ce aduce nou acest proiect este faptul că oferă turiștilor posibilitatea de a descoperi carstul din Pădurea Craiului pe bicicletă. Cele două centre de unde pot fi închiriate biciclete sunt la Roșia și Remetea, taxa fiind de 50 de lei pe zi”, a spus și Paul Iacobaș, președintele CAPDD Bihor. La conferința de presă a fost prezentă și Alina Pitic, director administrație Sit Natura 2000 - Pădurea Craiului.

 

Proiect scurt și bine țintit...

Proiectul de faţă vine în completarea celor realizate până în prezent, prin asigurarea componentei de informare, conştientizare şi educare a vizitatorilor, ce vor fi informaţi despre fiecare obiectiv carstic vizitat, despre vulnerabilitatea sistemului carstic şi necesitatea protejării acestuia. Acest lucru se va realiza prin montarea de panouri, cu informaţii relevante pentru fiecare obiectiv carstic vizat şi prin realizarea de materiale tipărite. Rutele traseelor trasate cu GPS-ul vor fi încărcate pe pagina de web a ecodestinaţiei Pădurea Craiului, www.padureacraiului.ro, pentru a putea fi descărcate în telefoanele sau GPS-urile turiştilor ce vor parcurge traseele. „Numărul de panouri care vor fi montate este de 20. Semnalul GPS și cel de telefonie este accesibil în aceste zone. În plus, ne dorim ca aceste trasee să aibă și niște minizone de popas pentru vizitatori”, a precizat Andrei Acs, coordonatorul proiectului. Pentru implementarea proiectului au fost identificate trei mari zone carstice pretabile şi pentru cicloturism din aria protejată: Valea Roşia cu Peşterile Meziad, Farcu, Cheile Văii Cuţilor, Izbucul Roşiei şi Cheile Lazuri (aceasta include şi poteca tematică din vecinătatea Peşterii cu Cristale din Mina Farcu); Zona Bratca, pe Valea Crişului Repede cu Văile Brătcuţa şi Boiului unde se întâlnesc o serie de abrupturi şi salbe de cascade, precum și platoul carstic 10 Hotare - Şuncuiuş - Defileul Crişului Repede unde se întâlnesc câmpuri de doline, peşteri amenajate, chei şi defilee. De menționat că această zonă propusă va include şi poteca tematică „Poveştile pădurii” din Defileul Crişului Repede, realizată de către CAPDD Bihor - Filiala Pădurea Craiului în anul 2015.

Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România şi are o valoare totală de 24.460 lei. Contribuţia finanţatorului este în valoare de 19.560 lei, iar cea a CAPDD Bihor - filiala Pădurea Craiului este de 4.900 lei.