Universitatea din Oradea a fost vineri, de la ora 9.00, gazda Festivităţii de deschidere a celei de-a XIII-a ediţii a Simpozionului Internaţional „Muncă, bani, bănci, cultură şi politică (sec. XVIII-2016)”.

 

La prezidiu s-au aflat preşedintele Senatului Universităţii - Sorin Curilă, prorectorul Eugen Macocian, reprezentanţi ai Prefecturii - Claudia Timofte, Consiliului Judeţean Bihor - Ioan Mang, Primăriei Oradea - Ionel Vila, alături de preşedintele Comitetului ştiinţific al Simpozionului - Mihai Drecin, de decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice - Alina Bădulescu şi de prodecanul Facultăţii de Istorie- Gabriel Moisa.

La Festivitatea de deschidere care s-a ţinut în Sala Birou Senat nu a participat foarte multă lume, pentru că o parte dintre invitaţi au venit cu trenul, iar trenurile au avut întârziere. Principalul organizator, Mihai Drecin, a făcut o scurtă prezentare a Simpozionului, punctând momentele importante din istoria lui. Prorectorul Eugen Macocian l-a numit pe istoricul Drecin un deschizător de drumuri, felicitând Facultatea de Istorie pentru rezultatele pe care le obţine în cercetare. Sorin Curilă s-a întrebat retoric cine va continua tradiţia organizării Simpozionului după istoricul Drecin, iar Ioan Mang le-a urat participanţilor să plece cu cât mai multe cunoştinţe istorice şi bancare, dar şi cu o părere bună despre Oradea şi Bihor.

„Băncile sunt de mare ajutor pentru societate, dar tot ele au creat şi criza financiară şi sper ca la acest eveniment să fie şi reprezentanţi din mediul bancar ca să afle care au fost greşelile din trecut şi să nu le mai repetăm”, a punctat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

 

O politică publică bună aşază omul în locul potrivit

 

Un discurs coerent şi închegat l-a avut secretarul Primăriei Oradea - Ionel Vila, care a vorbit despre muncă, bani, bănci, cultură şi politică, prezentând ca liant al acestora omul, care, pus acolo unde trebuie, după competenţă şi cunoştinţe, face ca tot acest mecanism să funcţioneze cum trebuie şi să genereze bunăstare.

„O politică publică bună aşază omul în locul în care poate munci bine, poate da cel mai bun randament. Munca îi aduce omului bani, iar aceştia se ţin în bănci. Când ai bani suficienţi, îţi permiţi să cumperi, pentru tine sau pentru alţii, cultură. Tot acest mecanism are în centru omul potrivit”, a spus Vila.

La finalul evenimentului, Mihai Drecin a cerut sprijinul autorităţilor pentru a organiza anul viitor un eveniment care să aibă în centrul „Industrializarea, dezindustrializarea şi reindustrializarea” regiunii de Vest a ţării, cu luminile şi umbrele ei, pentru că aceste etape distincte sunt definitorii pentru istoria locală.

După Festivitatea de deschidere, între orele 10.30-13.00, a avut loc o sesiune de lucrări în plen, în aceeaşi locaţie. Lucrările pe secţiuni s-au desfăşura tot vineri, în Campus Nou, Pavilion V, Facultatea de Istorie, între orele 15.00-18.30. Au participat universitari şi cercetători, istorici, economişti, jurişti, sociologi, consilieri şi funcţionari de bancă din Burgas, Chişnău, Cagliari, Ljubljana, Pecs, Arad, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Ineu, Satu Mare, Săcueni, Suceava şi Tîrgu Mureş.

Aflat la ediţia a XIII-a, Simpozionul „Muncă, bani, bănci, cultură şi politică (sec. XVIII-2016)” a fost organizat de Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, Universitatea din Oradea şi Asociaţia Română de Istorie Bancară din Oradea.