La sediul Filarmonicii de Stat Oradea, ieri, a avut loc o conferinţă de presă susţinută de Ansamblul Artistic Profesionist "Nagyvarad", cu privire la Proiectul PHARE CBC, câştigat anul acesta, şi care se intitulează "Anthology of Bihor Regions" ("Antologia regiunii bihorene"). Fiind vorba de un proiect oglindă, cu derulare atât în Oradea, cât şi în localitatea Berettyoujfalu, Ungaria, la conferinţă au fost prezenţi şi oaspeţi de seamă de peste graniţă. Moderator a fost Miklos Janos, şeful de secţie al Ansamblului "Nagyvarad".

Ansamblul Artistic Profesionist "Nagyvarad" al Filarmonicii a obţinut aproximativ 45.000 euro din fondurile PHARE CBC, pentru derularea proiectului "Antologia regiunii bihorene", realizat în parteneriat cu un ansamblu din Berettyoujfalu. Cele două ansambluri partenere vor realiza în comun un spectacol, "Pantofii rupţi în joc", care va fi prezentat la Oradea şi Berettyoujfalu deopotrivă, respectiv în mai multe localităţi din cele două judeţe limitrofe. Proiectul se va încheia în vara anului 2008, cu un festival internaţional de folclor. Spectacolele "Pantofii rupţi în joc" şi va avea premiera anul viitor, pe 20 ianuarie, cu ocazia "Zilei Culturii Maghiare". Va urma un mic turneu cu această piesă în judeţele Bihor şi Hajdu-Bihar.

Punctul culminant al proiectului îl va reprezenta organizarea, în luna iunie 2008, a unui festival internaţional de folclor atât în Cetatea Oradea, cu expoziţii, expuneri pe teme folclorice, workshopuri şi concerte de muzică populară, cât şi în sala Enescu-Bartok, cu concerte de muzică din creaţiile celor doi compozitori, George Enescu şi Bela Bartok.