Orădenii s-au înghesuit ieri să-şi plătească taxele şi impozitele datorate la bugetul local, în prima zi de la redeschiderea ghişeelor din Primăria Oradea. În jurul orei 14.00, peste 1.500 de orădeni îşi plătiseră deja dările la bugetul local.

 

Începând de ieri dimineaţă, s-a reluat încasarea impozitelor şi taxelor locale. Cei mai conştiincioşi dintre contribuabili s-au prezentat încă de la primele ore la ghişeele din cadrul Centrului de realaţii cu publicul situat la parterul Primăriei Oradea pentru a scăpa cât mai repede de datoriile pe care le au la bugetul local. Cozi de zeci de persoane erau la fiecare dintre ghişee, astfel încât, la ora 14.00, 1.546 de persoane plătiseră deja taxele şi impozitele locale. Municipalitatea orădeană le reaminteşte contribuabililor, persoane fizice şi juridice, că îşi pot achita dările atât la ghişeele din cadrul Centrului de relații cu publicul, cât şi prin intermediul Sistemului Naţional Electronic de Plată Online cu Cardul Bancar (www.ghiseul.ro), prin unităţile Direcţiei de Poştă, precum şi prin unităţile CEC, conform programului fiecărei unităţi. „Primăria municipiului Oradea a pornit de azi, 16 ianuarie 2017, sistemul de plată online, prin card bancar, a impozitelor şi taxelor locale precum şi a amenzilor contravenţionale. Serviciul de plată online este accesibil pe site-ul primăriei - www.oradea.ro - la secţiunea „Plăţi online” sau pe www.ghiseul.ro”, se menţionează într-un comunicat de presă al municipalităţii orădene. De asemenea, Primăria Oradea a precizat că persoanele fizice care își plătesc integral impozitele şi taxele locale până la data de 31 martie 2017 vor beneficia de o reducere de 10%. În ceea ce priveşte persoanele juridice, acestea vor beneficia de o reducere de 5% dacă îşi plătesc integral taxele și impozitele până la data de 31 martie 2017.

„În cazul în care contribuabilii plătesc impozitele prin intermediul sistemului on-line, la consultarea sumei apare suma integrală, iar în momentul plății această sumă apare calculată cu bonificația aferentă plății sumei integrale”, precizează Primăria Oradea. Trebuie menţionat că nu beneficiază de bonificații contribuabilii care au concesionat, închiriat sau au în folosință bunuri proprietate publică a statului sau a unităților administrative publice locale care datorează pentru acesta taxă clădiri sau taxă teren.